Vásárhelyi Dávid: „Nagy részben én csinálok mindent”

Alig egy hete, augusztus közepén jött ki a hír, miszerint a világ legfiatalabb hírportál tulajdonosa egy mindössze 16 éves magyar fiú, aki március óta szerkeszti a Hír7 nevű híroldalt az interneten. A 16 éves Vásárhelyi Dávid sokak szerint kimagasló szereplőjévé válhat a magyar médiának. Ezúttal vele beszélgettem.

A Hír7.com logója

A Hír7.com logója

Mészáros: Milyen érzés a legfiatalabb hírportál szerkesztőnek lenni?

Vásárhelyi: Először fura, de a közlemény is felfoghatatlan számomra. A figyelemfelkeltő címet sem én találtam ki, hanem egy PR-menedzserrel együtt találtuk ki, hátha ezzel sikerül felhívni magunkra a figyelmet. És sikerült is, hiszen most is egy interjút adok éppen. Semmi nem változott meg azóta, hogy múlt hét óta én vagyok a legfiatalabb hírportál tulajdonos.

Mészáros: Egyszemélyben vagy minden szerkesztője az oldaladnak?

Vásárhelyi: Igen. Rengeteg időt elvesz, de nem jelent nagy nehézséget. Az én munkám a hírek szerkesztése, de a videókat is én forgatom, ahogyan én magam fotózom is. Minden rovatot én vezetek a filmen kívül, azt az unokatestvérem írja. Szóval mondhatjuk, hogy ez egy családi vállalkozás.

Mészáros: Sok hírt csak átveszel, ugye?

Vásárhelyi: Nagyon sok hír van, ami az MTI-n keresztül érkezik, de azért próbálok törekedni arra is, hogy saját hírek is megjelenjenek. Akad egy-két oknyomozós hírem is, ami megjelent már az oldalon.

Mészáros: Az MTI-vel milyen a kapcsolatod, vagy csak egyszerűen átveszed, amit kiadnak?

Vásárhelyi: Azóta, hogy az MTI és az MTVA egyben van, mindenki regisztráció útján szabadon elérheti a híreiket. Így jönnek hozzám is hírek…

Mészáros: Milyen látogatott az oldalad most?

Vásárhelyi: Ezer napi egyedi látogatóm van, de rengeteg terv van arra, hogy tovább fejlesszük az oldalt. Most több emberrel is tárgyalok, hamarosan elkészül a mobil applikációs verziója is az oldalnak, de ezen kívül rendkívül sok exkluzív anyag lesz publikálva a következő hónap elejétől. Köztük interjúk olyan magyar sztárokkal, akik eddig nem nyilatkoztak még, vagy az utóbbi időben keveset szerepeltek a médiában. Neveket egyelőre még nem szeretnék mondani.

Mészáros: Hogyan sikerül megszervezned a látogatásaidat a cikkekhez, vagy az interjúkat?

Vásárhelyi: Telefonon vagy az interneten felveszem a kapcsolatot az illetékesekkel. A forgatásokat és ezeket a különös eseményeket, amelyeken részt veszek, is így bonyolítom le.

Mészáros: A szüleid is szakmabeliek?

Vásárhelyi: Dehogy, anyukám és apukám sem ezen a területen dolgozik. Anyukám a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (NÉBIH) dolgozik, apukám pedig grafikus. Sokan kérdezték már hogyan jött ez az egész hírportál szerkesztés nálam, de nem tudok rá felelni. Hobbiként indult 14 éves koromban, és most már minden napom úgy kezdődik, hogy megnézem az aktuális híreket, és kiválasztom, hogy azok közül mit érdemes feldolgozni.

Mészáros: Ez az első hírportálod?

Vásárhelyi: Nem, de ez az első komolyabb hírportálom, ami vállalható. Volt idő, amikor ingyenes weblapkészítő honlapom volt, ez már jóval komolyabb vállalkozás.

Mészáros: Végezetül az érdekelne, mik a terveid a jövőre nézve?

Vásárhelyi: A Kreatív Magazinnál vagyok gyakornok, a fél életemet ott töltöm nyáron. Nekik írtam egy e-mailt azzal kapcsolatosan, hogy megnézném a szerkesztőségüket, és ők felajánlották, hogy dolgozzak náluk gyakornokként a megjelölt napokon. Szerencsére nagyon jól össze tudom hangolni mindkét munkámat. Igaz, a Kreatívnál nem kapok fizetést, de tapasztalatot gyűjtök. És persze, sok emberrel fel tudom venni a kapcsolatot ennek hála. Galambos Dániel online média tulajdonos, a Webnyeremény alapítója üzlettársként szállt be a Hír7-be: neki amúgy is több kapcsolata és tapasztalata van, mint nekem. Szóval a jövő a hírek felé visz továbbra is.

Budapest, 2012. augusztus 20.

A 16 éves Vásárhelyi Dávid, a világ legfiatalabb hírportál tulajdonosa Budapesten 2012. augusztus 20-án (Fotó: Mészáros Márton)

A 16 éves Vásárhelyi Dávid, a világ legfiatalabb hírportál tulajdonosa Budapesten 2012. augusztus 20-án (Fotó: Mészáros Márton)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: