Meghalt Neil Armstrong

2012. augusztus 25-én Cincinnati városban, 82 éves korában szív- és érrendszeri problémák miatt elhunyt Neil Armstrong amerikai űrhajós. Ő volt az első ember, aki egy idegen égitestre, a Hold felszínére lépett. Armstrong az Apollo-program keretében felküldött Apollo–11 legénységének parancsnoka volt, és 1969. július 20-án Edwin Aldrinnal együtt tette le lábát a Holdra. Neil Armstrong volt az első ember, aki az égitest felszínére lépett, Aldrin csak őt követte.

“Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.” („That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”) – mondta Armstrong, amikor a világ első embereként letette a lábait a Hold felszínére. Tiszteletére a Hold túlsó oldalán egy 4 kilométer átmérőjű krátert neveztek el róla, valamint többek között ásvány, aszteroida és egy elismerés is a nevét viseli.

Neil Armstrongot Richard Nixon, Jimmy Carter is kitüntette. Barack Obama jelenlegi amerikai elnök a Holdra szállás 40. évfordulóján 2009. július 20-án köszöntötte a fehér házi Ovális irodában az Apollo-11 amerikai űrhajó három űrhajósát, Buzz Aldrint, Michael Collinst és a most elhalálozott Armstrongot. Ahogyan Obama fogalmazott, Neil Armstrong több volt egy nemzeti hősnél, ő az egész világ számára egy időtlen példakép volt.

Mészáros Márton

Neil Armstrong amerikai űrhajós (1930-2012)

Neil Armstrong amerikai űrhajós (1930-2012)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: