Újabb ex-diktátornak kell tetteiért felelnie

Most már kijelenthetjük, hogy az elmúlt időszak nem a diktátoroknak kedvez: az észak-koreai diktátor meghal, a tunéziai diktátor uralmát megdöntik, távollétében 35 évnyi szabadságvesztére ítélik, az egyiptomi diktátor hatalmát megdöntik, életfogytiglanra ítélik, és haldoklik, megölik a 40 éve hatalmon lévő líbiai diktátort, a 33 évig hatalmon lévő jemeni elnök távozásra kényszerül, és a szíriai diktátor rezsimje ellen több mint egy éve százezrek életét kioltó polgárháború dúl. Mindezzel egy időben a még életben lévőket sorra ítélik el: Thomas Lubanga Dyilo kongói milíciavezért egyebek mellett gyermekkatonák toborzásában és bevetésében ítélték el, de a háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt Charles Taylor libériai elnök pere is ítélethirdetéshez érkezett.

2012. augusztus 23-án újra bíróság elé állították Reynaldo Bignone volt argentin diktátort, akinek újabb perét az argentínai San Martin város bíróságán kezdték meg.

Bignonét emberrablással, az emberi jogok megsértésével és több ember meggyilkolásával vádolják. Bignone exgenerális ellen ezúttal azért indítottak eljárást, mert húsz embert, köztük hét terhes nőt, raboltatott el, majd öletett meg 1976 és 1983 között.

Idén júliusban a 87 éves Jorge Rafael Videlát, az 1976-1983 közötti katonai diktatúra első vezetőjét 50 évi börtönbüntetésre ítélték, és az említett utódját, Binognét pedig 15 évi börtönre ítélték. A vád szerint a vezetők utasítására később kivégeztetett politikai foglyok csecsemőit ellopták, és nagyrészüket katonacsaládoknak adták örökbefogadásra. A per vádiratában 34 csecsemő ellopása szerepelt, de immáron négyszáznál is több ember tudta meg magáról, hogy erőszakkal vették el eredeti szüleitől.

Reynaldo Bignone az emberi jogok megsértéséért szintén kétszeres elítélt, akárcsak Videla. A 84 éves Bignonénak újra felelnie kell gaztetteiért.

Mészáros Márton

Reynaldo Bignone volt argentin diktátor

Reynaldo Bignone volt argentin diktátor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: