Mozi ajánló – Ted

Élvezd az életed, ne csinálj semmi hasznosat, csajozz, igyál, szívj és buliz töménytelen mennyiségben. Ted, a gyermekkori kívánság miatt életre kelt majdnem embernagyságú plüssmackó mindenképpen ezt tanácsolná. A társadalom erkölcsi értékei folyamatosan rombolódnak, de vajon kinek van igaza: annak, aki azt mondja, hogy a Ted túl obszcén és arra neveli a fiatalokat, hogy a fent részletezett értelmetlen életet éljék, vagy azoknak, akik azt vallják, hogy a film valós üzenete az elrettentés? Nos, én azt mondom, mindenkinek meg van a joga konspirációs elméletet gyártani, szíve joga, hogy mit hisz, de gyakran a válasz egyszerűbb, mint hinnénk. Arra gondolt már valaki, hogy a Ted esetleg csak egy igencsak beteges humorú művész filmje, amivel csak szimplán egy vicces, néhol már sírva- röhögős mozifilmet akart készíteni?

Seth MacFarlane az illetékese ennek a témának, hiszen az ő filmje, a Ted miatt robbant ki a vita. Az amerikai rajzfilmkészítőnek, aki a provokatívitása miatt sokat támadott Family Guy animációs sorozat alkotója, ez az első mozifilmje. Az alpári humoráról híres MacFarlane új projektjéhez megszerzett pár nagyobb nevet és az Universal stúdiót. Az alkotás mégis egyfajta „one man show” Seth MacFarlane számára, aki rendezte és írta a filmet, producerként támogatta és a címszereplő Ted hangját kölcsönzi. Nem hinném, hogy antiszemita lenne, de az tény, hogy a Tedben nem a legjobb fényben tünteti fel a zsidókat sem.

A főszereplők nem élvonalbeli színészek, de a B-kategóriás besorolás is túlzás lenne az esetükben. Mark Wahlberg, a semmirekellő felnőtt Johnt alakító színész túl egyoldalú ahhoz, hogy jelentős sikereket könyvelhessen el, mégis ennek ellenére már két Oscar-díjjal büszkélkedhet, pedig húsz éve még senki sem ismerte a film világában. Az ő barátnőjét alakító Mila Kunis ukrán-amerikai színésznő a külsejével nagyobb sikereket ért el eddig, mint a karrierjével, de ezen nincs mit csodálkozni, valóban szép nő, és miután majdnem egy évtizedet lehúzott két sorozatban (Azok a 70-es évek – show, Family Guy) nehéz beindítani döcögő filmes karrierjét. Kettejük párosa a mozivásznon teljesen érdektelen, ellentétben a játék mackóval, akinek nagyszerű a stílusa.

A további szereplők említése teljességgel felesleges, viszont érdemes szót ejtenünk Norah Jones énekesnőről, és napjaink egyik legdögösebb férfijának tartott Ryan Reynolds filmsztárról, akik cameo szerepben láthatók. Érdekes, hogy a nők bálványa meleg férfiként látható két másodperces kis szerepében, még az énekesnő saját magát alakítja.

A Ted egy tiszteletlen és csúnya film problémás felhanggal, ezért csak azoknak érdemes megnézni, akik: 1. elviselik a film „érdekes” nyelvezetét, 2. szeretik az altesti poénokat, 3. Family Guy elvonási tünetektől szenvednek. Ugyanis nem szabad szemet hunyni afelett, hogy a humor nem mindig ül, és az eredetileg vígjátéknak szánt film a végére úgy hajlik a vasárnap délutáni családi film felé, mintha mágnes vonzaná. A műfajtévesztés szerencsére csak a film végétől van jelen, mégis érthetetlen, hogy miért tették ilyen drámaivá az egyik jelenetet. Szóval, mindent összevetve a film nem egy érzelmes lánymese, de nem is kell annak lennie: betegesen vicces komédia, aminek beköpéseit még évekkel később is idézni fogjuk.

Mészáros Márton

Mark Wahlberg amerikai színész és Ted, az életre kelt játékmackó a Ted című film egyik jelenetében

Mark Wahlberg amerikai színész és Ted, az életre kelt játékmackó a Ted című film egyik jelenetében

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: