Medveczky Ilona: „Méltósággal viselem a koromat”

Medveczky Ilona díva. A primadonna kislányként döntötte el, hogy táncosnő lesz, és közel hatvanöt esztendőn keresztül nem tett más, minthogy beteljesítse álmát: táncolt és táncolt. Magyarország legkeresettebb revütáncosnője éveken keresztül lépett fel jelentős európai nagyvárosokban, de még a kaszinók fővárosában, Las Vegasban is keresett táncosnő volt. Szépségével elnyerte a Miss Balaton címet, egy korszak szépségideálja lett, és több tucat magyar filmben is feltűnt. 2006-ban és 2008-ban az RTL Klub kérte fel a népszerű Szombat esti láz című műsor egyik zsűritagjának, amelyet örömmel vállalt. Most visszavonultan, magányosan él kertjével együtt 1744 m²-es lakásában.

Medveczky Ilona világhírű magyar táncosnő Budapesten 2012. szeptember 16-án (Fotó: Mészáros Márton)

Medveczky Ilona világhírű magyar táncosnő Budapesten 2012. szeptember 16-án (Fotó: Mészáros Márton)

Mészáros: Hogyan töltötte a nyarat?

Medveczky: Sehogy. Nem voltam sehol, alig találkoztam néhány emberrel. Imádom a meleget és a napot, de ez a nyári hőguta hihetetlenül kikészített. A virágokat és a négy kutyámat szintúgy megviselte a kánikula. Egyébként a kertemmel és az állatokkal foglalkoztam egész nyáron, nagyon sok időt vesz el, hogy árnyékot és vizet teremtsek az állatoknak és a növényeknek.

Mészáros: Egyesek azt mondják, hogy néhány évet letagad a korából, ezért meg kell, hogy kérdezzem valóban 1941-ben született?

Medveczky: Az emberek már csak ilyenek…de valóban 1941-ben születtem.

Mészáros: Fiatalon hogyan képzelte el a nyugdíjas éveit?

Medveczky: Hát nem így. Sőt, addig még az ember bele nem lép a negyedik x-be, egyáltalán nem foglalkozik az idő múlásával: teljesen mindegy, hogy férfi vagy nő, addig ő azt hiszi, hogy sohasem fog megöregedni. Volt egy nap, amikor pánikszerűen tört rám az öregedés gondolata, de másnap már nem is gondoltam rá. Negyvenkét évesen forgattam Az én csak táncolok című műsort, és utána még több filmben szerepeltem, de két éve még táncoltam. Szerintem ez mindent elárul a nyugdíjas éveimről. Szebbet is elképzelhettem volna annál, hogy 11 ezer forinttal kezdték el számlázni a nyugdíjamat, most pedig 55 ezer forinttal tüntetnek ki. Ez nem rám nézve szégyen, hanem a magyar államra.

Mészáros: Azt mondják a nőknek nehéz elviselni a korukat. Ön hogy viseli?

Medveczky: Ahogy mondtam, negyvenes éveink elején ránk tör az öregedés gondolata, kétségbeesünk, de nem tudunk mit tenni ellene. Nem olyan szörnyű dolog, mindenkivel be fog következni. A kérdésére a válaszom pedig a következő: méltósággal viselem a koromat! Ahogy kinézek, kinézek: a külső hetvenegy évesen már semmit sem határoz meg.

Mészáros: Mit mondana, mi a külsejének titka?

Medveczky: Ez nem az én érdemem. Ebben van genetika, masszív maximalizmus és természetesen az is sokat nyom a latban, hogy végigtáncoltam az életemet. Keményen oda figyelek az alakomra még ma is. Egyébként, ha valaki figyelemmel követné egy napomat, nagyon meglepődne. A ház, a kert, sziklakert, a virágok, a fű, a fák, a sövény, a medencék, a kutyák gondozása teljesen leköti minden időmet. A mosásról, takarításról és főzésről még nem is ejtettem szót. Olyan vagyok, mint egy perpetuum mobile, egy örökmozgó gép.

Mészáros: Mi a legértékesebb tulajdonsága?

Medveczky: Egyértelműen az igazságszeretetem. Annyira, hogy ezer idegennel is szembe tudok szállni az igazságért. Független attól, hogy ismerem-e az illetőt, nekem az igazság oldalára kell állnom. Nem egyszer fordult elő, hogy elütöttek egy állatot, leállítottam a forgalmat, kiszálltam a kocsiból és próbáltam az út közepén fekvő állaton segíteni. Nem érdekelt, hogy milyen sokan kiabálnak velem, amiért feltartóztattam a forgalmat. Megfogtam a kis állatot, letettem egy útszéli fa alá, és csak ezután indultam el.

Mészáros: Erről a nemes cselekedetről nem is tudtam.

Medveczky: Ez nem nemes cselekedet, ez természetes. Utána két hétig gyászoltam ezt a kis állatot, akit láttam, hogy üt el az előttem haladó sofőr.

Mészáros: Milyen tanácsokkal látná el az új generációkat?

Medveczky: Jó kérdés, ezen még nem gondolkoztam. Nem mintha az idő kereke visszafordítható lenne, de nem szeretnék fiatal lenni 2012-ben. A becsület manapság nem erény, hanem hülyeség. Egyszerűen az őszinteség, és az igazságszeretet nem trendi. Nem tudom, hogy hova fajul ez a világ, de számomra ismeretlen a mai fiatalok felfogása. Nem azért, mert nem követem őket, hanem azért, mert csak a mának élnek. Nincs jövőképünk – de talán ők csinálják jól, hiszen nem tudhatjuk, hogy mit hoz a holnap.

Mészáros: Milyen könyveket, történeteket szokott olvasni?

Medveczky: P. Howard, vagyis Rejtő Jenő az egyetlen, ami kicsit kizökkent a mindennapokból. Piszkos Fred és társai mindig mosolyt csalnak az arcomra. Az igazat megvallva, nem olvasok sokat, mert reggel hat órakor keltenek a kutyák. Ha ágyba kerülök este, sohasem tudok elaludni, de amint könyvet veszek a kezembe, néhány oldal után elalszom.

Mészáros: Mit hiányol legjobban az életéből?

Medveczky: A szeretetet. Holott az mindennek az alapja.

Mészáros: Fent van a közösségi oldalakon, milyen gyakran ül számítógép elé?

Medveczky: Ahogy időm engedi, bár nem nagyon számítógépezem. Nem használom a gépet, csak megnézem a bejövő leveleket Facebookon, nagy ritkán még válaszolni is szoktam, de semmi több.

Mészáros: Nehéz természetűnek tartja magát?

Medveczky: Régen biztosan az voltam. Végletek embere vagyok, ez mindenre vonatkozik. Tűzforrón eszem és jéghidegen iszom, vagy szeretek valakit, vagy nagyon nem szeretem. Nálam nincs középút semmiben! Nincs időm, és már a türelmem is elfogyott ahhoz, hogy megpróbáljam megváltoztatni az emberek véleményét rólam. Megosztom a közvéleményt, de nincs igényem arra, hogy valaki szeressen. Akik ismernek, azok többnyire szeretnek. Azokat az embereket szerettem meg, akiknek türelmük volt irányomban, és akik törődnek velem a mai napig. A színpadi ember és a magánember között egyébként is hatalmas nagy különbség van.

Mészáros: Mostanában valóban kerüli a médianyilvánosságot?

Medveczky: Igen. Ha úgymond uborkaszezon, vagyis unalmas, botránymentes nyár van, akkor mindig engem kapnak elő, és fajsúlyos művész létemre ez bánt engem. Ha éppen nem tud mivel foglalkozni a média, akkor biztos, hogy engem szednek elő valami átlátszó ürüggyel. Egy fényképből képesek olyan címlapsztorit kanyarítani, amitől a hajam égnek áll. A nyáron több programomat lemondtam, de ez nem jelent semmit. Jól vagyok és örülök ennek a boldogságnak.

Budapest, 2012. szeptember 18.

Mészáros Márton

Medveczky Ilona világhírű magyar táncosnő Budapesten 2012. szeptember 16-án (Fotó: Mészáros Márton)

Medveczky Ilona világhírű magyar táncosnő Budapesten 2012. szeptember 16-án (Fotó: Mészáros Márton)

Hozzászólás