Mindenki szemmel tarthatóvá lehet

Évtizedek után megújultak a diákigazolványok, a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) első darabjait, vagyis a legelső  új típusú diákigazolványokat 2012 áprilisában adták át. A még érvényben lévő diákigazolványokat nem kell lecserélni, de a jövőben már csak ilyen RFID-chippel (nagyon bonyolultan az angol rövidítés: rádióhullámok segítségével drót nélküli adatátvitelt lehetővé tevő technológia) ellátott okmányokat kapunk. Jelenleg a diákigazolványon kívül csak az oktató, illetve a pedagógusi igazolvány, valamint a kormánytisztviselői kártya RFID-chippes, de a magyar kormány minél hamarabb szeretné bevezetni a chippel ellátott kártyarendszert. A tervek szerint minden igazolványt elektronikussá tesznek a jövőben a könnyebb ügyintézés érdekében, végül pedig minden okmányt egyetlen kártya fog felváltani.

A chippel ellátott diákigazolványnak előnyei és hátrányai is vannak. Vetési Iván, a rendszer koncepciójának kidolgozásáért és megvalósításáért felelős miniszteri biztos beszámolója szerint a kis kártya helyettesítheti a naplót, az ellenőrzőt, és beléptető rendszerek kialakítására is alkalmas, továbbá számos kedvezmény igénybevételére jogosítja fel tulajdonosát. A tervbe vett elképzelések szerint a közeljövőben a BKV-ellenőröknek ennek a kártyának a leolvasásával tudjuk majd igazolni jegyüket, bérletüket.

Előnyként említendő, hogy a kártya nehezebben hamisítható, mint elődje. Viszont, ha bevezetik az ehhez hasonló személyi igazolványt és jogosítványt, akkor nincs menekvés: minden állampolgár tartózkodási helye visszakövethetővé válhat.

„Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek” – mondja a Bibliában a Jelenések Könyve. Talán túl pesszimista és utópisztikus vizionálás, de tény, hogy a világ nemzeteinek egyesítésére törekvő elképzelések, a bolygót sújtó súlyos válságok, az állandó háborúk és a terrorveszélyeztetettség akár egyszer ide is vezethetnek. George Orwell 1984 című regényében az állam tökéletes felügyeletet élvez a lakosság felett, és teljes alkalmazkodást igényel a polgárok között. Egyes merész összeesküvések szerint az Új Világrend (New World Order) legitimációjának érdekében hozták létre az ehhez hasonló nyomkövetővel ellátott igazolványok bevezetését.

Amerikában évek óta suttognak arról, hogy egy új egészségügyi törvény értelmében minden amerikai állampolgár köteles lesz a személyes adatait tartalmazó RFID-chippet hordani a bőre alatt, amit egyúttal személyes bankszámlájával is összekapcsolnak, valamint nyomon követhetővé teszi viselőjét. A törvényjavaslatot, amelynek részleteiről hivatalos forrás nem beszélt, később úgy módosították, hogy nem kötelezhető senki sem a chip beültetésére, csak előírja azt. A törvényt, amely 2013 márciusában lépett volna érvénybe, végül nem fogadták el. 

Mészáros Márton

A jövőben már csak RFID-csippel ellátott igazolványokat fognak előállítani

A jövőben már csak RFID-chippel ellátott igazolványokat fognak előállítani

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: