Eladják a görög királyi palotát

A görög kormány eladni kívánja a trónfosztott II. Konstantin görög király egyik kastélyát, a Tatoi-palotát. A súlyos gazdasági válság sújtotta Görögország a krízis megoldásának céljából árúba bocsát a palotán kívül több külföldi diplomáciai épületet és egyéb ingatlanokat is. A sokak szemében megbotránkoztatást kivívó hírt 2012. szeptember 24-én jelentette be a hellén média.

Eladásra kínálták az angliai görög konzul 947 négyzetméteres, viktoriánus kori rezidenciáját is, amely Londonban található, de a görög kormány brüsszeli és belgrádi épületektől is megválna.

A görög főváros, Athén közelében található (szebb napokat is megélt) Tatoi-palota jelenleg is a görög királyi család tulajdonában áll. Egyébként itt látta meg a napvilágot 1890. július 20-án II. György görög király, utódai pedig nyári rezidenciaként használták. A kastélyról és a hozzá tartozó hatalmas birtokról az elmúlt években vita folyt: az elűzött uralkodó, II. Konstanin személyes örökségnek tekinti, viszont a kormány szerint a monarchia megszűnésével immáron az államot illeti. A törtvény értelmében a görög állam tulajdonába került az ingatlan.

Az Athén közelében található Tatoi-palota

Az Athén közelében található Tatoi-palota

A most 72 esztendős II. Konstantin király 1964-ben került trónra, de 1967-ben egy katonai puccs megingatta a monarchia intézményét, a fiatal uralkodó kénytelen volt ellenpuccsal próbálkozni, de mivel nem akadt elég támogatója, Rómába kellett menekülnie. A királyság irányítását katonai rezsim vette át, Konstantint viszont nem mondatták le, helyére régenst neveztek ki. A királynak később megengedték, hogy ha akar, visszatérhet. Görögországban 1973-ban kikiáltották a köztársaságot, a katonaság döntését népszavazás is megerősítette. A katonai diktatúra bukása után népszavazást tartottak a monarchiáról, ahol a lakosság többsége a köztársaság mellett tette le a voksát. Konstantin ezúttal elfogadta a szavazás eredményét, és trónfosztott uralkodóként azóta is Londonban él.

A volt görög uralkodó nővére egyébként Zsófia jelenlegi spanyol királyné, unokatestvére pedig Károly brit trónörökös, Vilmos herceg pedig a keresztfia.

Mészáros Márton

II. Konstantin trónfosztott görög király Londonban 2007. november 19-én

II. Konstantin trónfosztott görög király Londonban 2007. november 19-én

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: