Mozi ajánló – A vizsga

Az elnyomó kommunista rezsim korszakában játszódó filmek mindig hálás alapanyagnak bizonyulnak, még akkor is, ha a cselekmény nem az 1956-os szabadságharcra összpontosít, hanem az azt követő politikailag zűrös évre. A Szabadság, szerelem és Az utolsó jelentés Annáról sikere után Bergendy Péter is az 50-es évekhez nyúlt vissza, és második nagyjátékfilmjébe is ugyanazt a színészt hívta, aki az elsőt emlékezetessé tette.

A történet 1957. december 24-én játszódik Budapesten, ahol az Államvédelmi Osztálynak bizonyságot kell nyerni arról, hogy ügynökei közül kikben bízhat a jövőben. A történet a jóképű, harmincas Jung András körül zajlik, aki német tanárként tesz jelentéseket. A fiatalember közvetlen felettese Markó elvtárs, akinek András tevékenységét kell megfigyelnie. A két férfi nem csak kolléga, kettejük között apa-fiú kapcsolatféleség alakult ki, így a döbbenet kétszeres, amikor napvilágra kerül, hogy lehallgatja a fiút, s beleavatkozik annak életébe.

A vizsga, amelyet több nemzetközi filmfesztiválon vetítettek – Chicagóban és New Yorkban díjazták is –, nagyon alacsony költségvetésből készült. A jeleneteket DSLR kamerával vették fel, ennek tudható be a fény hiánya és egy-két gyenge jelenet a filmben, viszont az operatőr minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy hitelesen adja vissza a filmet átjáró bizonytalanságot.

Az alkotás a film noir stílusjegyeit és a rejtély erejét használja ki, méghozzá igencsak jól. A hazai színészeket gyakran éri a vád, hogy túl színpadiasan játszanak, nos A vizsgára ez nem mondható el. Nagy Zsolt kevésbé hiteles, mint színpadi munkáiban, Kulka János alakításáról viszont csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Hámori Gabirella az érzéki, titokzatos nőként remek választás, Haumann Péter pedig kitűnően hozza a kegyetlen, jégcsap főnököt.

A befejezés éppolyan jól sikerült, mint maga az egész film. Nem tabudöntögető, nem feszeget semmi merőben újat, de az egyszerűsége és letisztultsága olyan magyar filmmé teszi, amelyre büszkék lehetünk. Színészi alakításokban és korrekt történetvezetésben gazdag kilencven perc.

Mészáros Márton

Bergendy Péter A vizsga című filmjének plakátja

Bergendy Péter A vizsga című filmjének plakátja

Egy hozzászólás to “Mozi ajánló – A vizsga”

  1. pirosa Says:

    Kimagaslóan jó magyar film!
    nézze mindenki meg, megéri. és hogy asoha az életbe ne szavazzunk ilyen kommunista, szocialista kormányokra.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: