Jótékony cél miatt árverezik Nemere székét

Ha nem is egy előző századbéli írófejedelem ereklyéje, rajongói legalább annyira örülnek annak az írószéknek, amelyet Nemere István, hazánk legtermékenyebb szerzője ezúttal árverésre bocsátott. Nemere már egy ideje feleségével együtt mustrálgatta azt a széket, amely a sok használat miatt elkopott, és végül arra az elhatározásra jutott, hogy a széket nem dobja csak úgy az utcára, hanem árverésre bocsátja. A 68 éves író fekete színű, öt éve vásárolt forgószékére az interneten lehet licitálni, a kikiáltási ár 10 ezer forint. A hirdetés szövege szerint a szék az elmúlt évek során 137 könyv megszületését segítette, és a relikviáért kapott összeget jótékony célra ajánlják fel, a beérkezett összeg a Zakuszka tanyára, a mátracserpusztai lómenhelyre kerül.

– Tulajdonképpen a feleségem ötlete volt, hogy a pénzt jótékony célra lehetne fordítani. Innen egyenes volt az út; azok, akik ismerik az ilyen dolgokat, javasolták azt a bizonyos honlapot, ahol ilyesmikkel foglalkoznak, a lómenhely pedig évek óta adott, mert a menhely vezetője régi barátunk – meséli az egyik legnépszerűbb magyar szerző, aki azt mondja, ha nem lett volna adott a lómenhely, akkor is állatmenhelynek, vagy egy mentőalapítványnak kínálták volna fel az összeget. Tudni kell, hogy Nemere nagy állatbarát, több kutyája van, mielőtt befutott volna, pedig mentősként dolgozott, édesapja éveken át mentőorvos volt.

Nemere István életében nem ez az első alkalom, amikor személyes tárgyat kínál árverésre. Egy rendezvényen mechanikus írógépen íródott kézirata kelt el, amelyet Payer Öcsi énekes vett meg, akivel ebből kifolyólag összebarátkoztak. – Nem tartom magamat sztárnak, és ha bármiféle jótékonykodást csinálok, azt nem a divat miatt teszem – vallja a rendkívül termékeny író.

Mint mondja, éppúgy nincs megelégedve könyveinek eladásával, mint szinte senki a magyar könyvszakmában, de mégis boldogsággal tölti el, hogy népszerűsége továbbra is töretlen. 2010-ben 411 ezer Nemere-kötet kelt el, 2011-ben a válság miatt már csak 380 ezer könyv, az idei adatra viszont még meg kell várni az évvégét. Azonban Nemerét nem igazán izgatják az adatok, ő töretlenül dolgozik: lassan elérik a negyvenet azok a könyvei, amelyeket megírt, mégsem adtak még ki. Ez azért döbbenetes, mert az írónak a legutóbb megjelent műve a sorban a 610. könyve, amelyet kiadtak.

Az írószékre 2012. december 11-ig lehet licitálni, a nyertesnek az író személyesen adja át a széket. Hogy rajongóit megnyugtassa, mostantól nem fog állva írni, már vett is egy új széket, amely remélhetőleg hasonlóan sok könyv megírásához fog segítséget nyújtani.

Mészáros Márton

Nemere István magyar író, műfordító

Nemere István magyar író, műfordító

Egy hozzászólás to “Jótékony cél miatt árverezik Nemere székét”

  1. bulikillerr Says:

    Meg is venném a széket, akármilyen szakatt, kopott. Nemere naghysága majd később lesz téma, mennyi ember volt, aki a halála után lett nagyon nagy, bár azért ő már most sem panaszkodhat. Csak a mostani világ nem tudja őt befogadni (más témák, más vallás, más politikai nézet, más gondolkodás), pedig jobb sokaknál.

    Gratulálásra vár az évi közel félmillió eladott könyve, ezzel miért nem foglalkozik a főfolyású média?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: