Meghalt a híres magyar informatikus

2012. december 18-án, nyolcvanéves korában elhunyt Kovács Győző magyar informatikus, számítástechnikus, az informatika egyik hazai meghonosítója.

Kovács Győző Szekszárdon született 1933. február 27-én. Szülővárosában érettségizett, de a kommunista érában nem vették fel egyből az egyetemre, így csak 1957-ben végezhette el a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnök szakát. A fiatalember az MTA Kibernetikai Kutató csoportjánál kapott állást, és jelentős szerepe volt az első magyar digitális számítógép, az M-3 létrehozásában is. Már meglehetősen fiatal korában olyan sikereket ért el, hogy 1959-ben kinevezték az első magyarországi számítóközpont vezetőjének.

Az 1960-as évek elején a Közgazdaságtudományi Egyetem adjunktusaként elsőként tartott rendszeresen előadásokat a számítógépekről, egyetemi tankönyveket is írt.

A számítátstechnikus igazi úttörőnek számított és jelentősen hozzájárult az informatika elterjedéséhez. 1983-ban Könyves Tóth Pállal létrehozta az első havonta megjelenő számítástechnikai képes diáklapot, a Mikroszámítógép Magazint, számítástechnikai diákversenyt alapított. 1990-ben történt nyugdíjazása után sem csökkent tenni akarása, rendszeresen tartott előadásokat és segítette a fiatalokat, akik az informatika terén szerettek volna elhelyezkedni. Ismeretterjesztő könyveket, tudományos cikkeket haláláig publikált. Pályafutása során több kitüntetéssel ismerték el munkáját.

Mészáros Márton

Kovács Győző magyar informatikus (1933-2012)

Kovács Győző magyar informatikus (1933-2012)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: