Beiktatták az új dél-koreai elnököt

2013. február 25-én egy hivatalos ünnepség keretében beiktatták Pak Gun Hje dél-koreai elnököt tisztségébe a dél-koreai fővárosban, Szöulban. A 61 éves politikus az első női elnöke Dél-Koreának, múltja és származása pedig regénybe illő.

Pak Gun Hje 1952. február 2-án született, édesapja Pak Csong Hi dél-koreai diktátor volt, aki 1963-ban katonai puccsal ragadta magához a hatalmat. Az államfő 1979-ig vezette az országot, ugyanis akkor a titkosszolgálat igazgatója meggyilkolta. A diktátor halálakor éppen annyi idős volt, mint leánya a beiktatásakor. Az új dél-koreai elnök édesanyjával 1974-ben egy észak-koreai bérgyilkos végzett, ezután az ország First Ladyjének Pak Gun Hjet nevezte ki az apja. A hölgy apja halála után eltűnt a közéletből, ahova csak az 1990-es években tért vissza. Miután villamosmérnöki diplomát szerzett és külföldön is folytatott tanulmányokat, belevetette magát a politikába: 1997 óta képviselő a parlamentben, a Szenuri (Új Határ) nevű nemzeti párt vezetője lett, amivel meg is nyerte a decemberi elnökválasztást.

Beiktatási beszédében katonásan fogalmazott, élesen bírálta a szomszédos Észak-Koreát, ahol napjainkban is kommunista diktatúra tartja elszigetelve az országot a civilizált világtól. Pak Gun Hje egyúttal felszólította Észak-Koreát, hogy haladéktalanul mondjon le „nukleáris ambícióiról”, és végre valahára lépjen a béke útjára. Elemzők szerint az elnöknő határozottsága jelzi, hogy hajlandó lenne fellépni nukleáris fegyverkezéséről híres szomszédjával, annak ellenére, hogy 2002-ben Észak-Koreába látogatott az akkori diktátor, Kim Dzsong Il (a jelenlegi vezető Kim Dzsong Un néhai apja) meghívására.

Pak új konzervatív politikát hirdet, amelynek szerves részét képezi a gazdaság fellendítése, de figyel a szociális gondozás kiteljesedésére és a nők jogainak érvényesülésére is. Beiktatásán országa külföldi nagykövetein kívül számos közjogi méltóság vett részt, és PSY dél-koreai rapper-énekes előadta a híres Gangam Style című dalt, ami a tavalyi év legnagyobb slágere volt.

Mészáros Márton

Beiktatják Pak Gun Hje dél-koreai elnököt a dél-koreai fővárosban, Szöulban 2013. február 25-én

Beiktatják Pak Gun Hje dél-koreai elnököt a dél-koreai fővárosban, Szöulban 2013. február 25-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: