Ferenc pápa bemutatta a húsvétvasárnapi szentmisét

Hatalmas tömeg előtt tartott húsvétvasárnapi szentmisét Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter téren 2013. március 31-én. A római katolikus egyházfő első húsvétvasárnapi miséjén nem mondott homíliát, és szerénységéből és közvetlenségéből kifolyólag egyszerű fehér reverendában jelent meg.

A vatikáni szóvivő közlése szerint a szentmisén közel 250 ezer ember vett részt, de néhány médium ennél is nagyobb számú tömegről tett jelentést. Ferenc pápa a szentmisét követően egy nyitott fedelű pápai autóban járta körben a teret. Az egyik hívőnek lehetősége nyílt arra, hogy a labdarúgásért rajongó argentin egyházfő legkedvesebb futball csapatának, a Buenos Aires-i San Lorenzo focicsapatnak a mezét nyújthassa át a meghatódott pápának.

A Szent Péter-teret holland kertészek ajándéka, mediterrán virágok díszítették, valamint a jeruzsálemi gecsemáné kertből származó olajfa. Az olajfát hasznosítják is, hiszen olajából töltik meg a Szent Péter sírjánál lévő százhárom mécsest.

A szentmise után pontban délben mondta el Ferenc pápa az Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló üzenetét, amelyben megbékélésre sürgette a világot, kiemelve többek között napjaink rabszolgakereskedelmét, Izrael és Palesztina háborús konfliktusát a Közel-Keleten, az iraki helyzetet, illetve Észak- és Dél-Korea közötti feszültséget. Ferenc pápa elődeivel ellentétben nem köszöntötte a hívőket a világ nyelvein, olaszul beszélt.

A Vatikán nagycsütörtökön jelentette be, hogy a pápa hatvanhárom másik személy ügye mellett engedélyezte a magyar Sándor István szerzetes (1914–1953) boldoggá avatását.

Mészáros Márton

Ferenc pápa a húsvéti szentmisén a vatikáni Szent Péter-téren 2013. március 31-én

Ferenc pápa a húsvéti szentmisén a vatikáni Szent Péter-téren 2013. március 31-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: