Sarka Kata nyitotta meg a Blackdoor Showroomot

2013. március 23-án a Hegedűs utcai Iskola Alkotóházában megnyitotta kapuit a BLACKDOOR SHOWROOM – három fiatal tervező; Kránitz Orsolya, Nagy Dorottya és Kiss Kósa Annamária tervezők munkáival. A közös esemény célja tulajdonképpen az volt, hogy a három kiváló tervező egymást inspirálva, erősítve, mégis saját egyéniségének stílusát figyelembe tartva alkothasson egy ideális környezetben.

A hivatalos megnyitót Sarka Kata modell, televíziós személyiség mondta el, aki leginkább Hajdú Péter műsorvezető feleségeként ismert. Kata megfázása ellenére erőt vett magán, és ígéretéhez híven eljött, hogy egy rövid beszéd segítségével megnyissa az eseményt. A Kránitz Orsolya és Nagy Dorottya alapította FIBULA márka és a Kiss Kósa Annamária nevével fémjelzett KOKA most mutatkozott be legfrissebb kollekcióival.

Kiss Kósa Annamária és Kránitz Orsolya tervezők középen Sarka Kata modell, televíziós személyiséggel a Blackdoor Showroom megnyitóján Budapesten 2013. március 23-án (Fotó: Mészáros Márton)

Kiss Kósa Annamária és Kránitz Orsolya tervezők középen Sarka Kata modell, televíziós személyiséggel a Blackdoor Showroom megnyitóján Budapesten 2013. március 23-án (Fotó: Mészáros Márton)

A FIBULA alapítói mindketten 2011-ben diplomáztak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textil szakán. Több sikeres pályázati munkát tudhatnak maguk mögött egyetemi éveikből, hazai és nemzetközi sikeres pályázataik jól példázzák összeszokott párosuk hatékonyságát. A Reclothes nemzetközi pályázat első helyét megszerezve Spanyolországban vettek rész divatbemutatón, legutóbb pedig a MOL-csoport formaruha tervező versenyén arattak sikert.

Az általuk megálmodott márka azért kapta a FIBULA nevet, mert a fibula latin szó jelentése: kapocs, összekötő. Márkájuk pedig saját elmondásuk szerint kapocs a tradicionális és kortárs design között, a magyar és a világ tendenciák között, és kapocs az egyén és a világ között. A mostani megnyitón első, Toledo névre keresztelt kollekciójuk volt kiállítva. A kollekció inspirációs forrása egy áttört felületet eredményező kézi hímzés, az úgynevezett toledo hímzés. A tervezők, akik ruháikat kortól függetlenül ajánlják mindenkinek, örömmel vállalnak egyedi ruha megrendeléseket, de esküvői ruha, illetve formaruha tervezést is szívesen készítenek.

A másik kiállító, Kiss Kósa Annamária 1980-ban született a szlovákiai Somorján. Saját bevallása szerint gyermekkora óta különös kapcsolatot ápol a különböző művészeti ágakkal. A középiskola elvégzését követően a Szlovák Nemzeti Színházban dolgozott jelmezkészítőként, majd a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola Színháztudományi Karán végzett díszlet-, jelmez- és látványtervezőként. Annamária az egyetem mellett áthallgatott a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola divattervezői szakára, és egy évet a Budapesti Képzőművészeti Főiskola látványtervezői szakán tanult. Jelenleg színházi díszlet-, látvány- és jelmeztervezéssel, illetve egyedi ruhák tervezésével és készítésével foglalkozik. Az általa 2009-ben létrehozott KOKA márkanév mozaikszó, amely egyrészt a Kósa Kiss Annamária, másrészt a Kortárs Képzőművészeti Alkotás szavaiból áll össze.

A KOKA-ruhák többsége egyéni rendelésre, vagy divatbemutatókra készül. Annamáriára ruháira hatással van a népművészet, a különféle népi motívumok és hímzések, illetve a korábbi történelmi korok divatja. Annamária letisztult, jellegzetes, egyedi munkáit több elismerés is érte, legutóbb például a tervezőt a szakmai zsűri az év felfedezettje díjjal jutalmazta Szlovákiában.

A showroom eztán is nyitva áll minden nap az érdeklődők számára, viszont az alkotók arra kérnek mindenkit, hogy előzetesen jelentse be látogatási szándékát.

Mészáros Márton

Kiss Kósa Annamária, Kránitz Orsolya, Nagy Dorottya tervezők Sarka Kata modell, televíziós személyiség társaságában a Blackdoor Showroom megnyitóján Budapesten 2013. március 23-án (Fotó: Mészáros Márton)

Kiss Kósa Annamária, Kránitz Orsolya, Nagy Dorottya tervezők Sarka Kata modell, televíziós személyiség társaságában a Blackdoor Showroom megnyitóján Budapesten 2013. március 23-án (Fotó: Mészáros Márton)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: