Romló egészsége miatt mond le II. Albert

Egyre romló egészségi állapotával indokolta lemondását II. Albert belga király abban a rádióban és televízióban egyaránt közölt kora esti beszédében, amelyben hivatalosan bejelentette távozását 2013. július 3-án. A múlthónapban 79. születésnapját ünneplő uralkodó húsz éve után július 21-én, a belga nemzeti ünnepen adja át a trónt.

Az államfő váratlan döntését hajlott korával és egyre szaporodó egészségügyi gondjaival indokolta. Belgium alkotmányos monarchia, azonban Albert uralkodása nem csupán formalitás volt. 1993-ban váratlanul került a trónra bátyja, Baldvin király hirtelen halála után, a 2010-11-es súlyos belpolitikai válság idején pedig fontos szerepe volt, hiszen rekordidőnek számító 541 napig nem működött központi kormány az etnikailag megosztott nyugat-európai országban.

A király jelenleg egy magánéleti botrányban van, ugyanis az ősszel hoz ítéletet a bíróság a király apasági ügyében. Az uralkodót azzal vádolja a ma 45 éves Delphine Boel, hogy a király az édesapja, és ő maga egy házasságtörő viszonyából született.

II. Albert lemondásával az első belga uralkodó lett az 1830 óta működő királyságban, aki lemondott a trónról. Ebben az évben mondott le XVI. Benedek pápa, ami szintén megdöbbentő hír volt, mivel egyházfő évszázadok óta nem távozott önként, majd a Belgiummal szomszédos Hollandia uralkodója, Beatrix királynő mondott le a trónról. 

A belga király lemondása már csak azért is váratlan, mert még június végén is számtalan hivatalos programon vett részt hitvesével, Paola királynéval. Az uralkodó mindvégig jó egészségben lévőnek tűnt, számtalanszor bolondozott és mosolygott is az emberek körében.

Mészáros Márton

II. Albert belga király és Paola királyné 2013. június 13-án

II. Albert belga király és Paola királyné 2013. június 13-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: