Lábgyűrűs múmiára leltek

Rézötvözetből készült lábujjgyűrűt találtak két, több ezer éves egyiptomi csontvázon az ókori egyiptomi amarnai (ahet-atoni) ásatási helyszínen 2013. július 5-én. A kutatók szerint a múmiák lábán lévő gyűrűvel gyötrelmeiket szerették volna enyhíteni.

A két emberi maradványra Ahet-Aton ókori egyiptomi várostól – el-Amarna, rövid ideig az ókori Egyiptom fővárosa – délre fekvő temetőben bukkantak.  A feltárást végző kutatók szerint most először fedeztek fel ókori – több mint 3300 évesre becsült – tetemeken hasonló, lábon hordott rézgyűrűket. Korábban találtak gyűrűt egyiptomi múmia lábujján, de az Hornedjitef karnaki pap múmiája volt, a gyűrű pedig aranyból készült. Úgy gondolják, a most feltárt két egyiptomi még életében viselte a szokatlan „ékszert”, azt azonban nem tudták megfejteni, hogy vajon mitológiai okokból viselték, vagyis varázserőt tulajdonítottak neki, vagy csupán divatból húzták lábukra. Előbbi feltételezést támaszthatná alá az a tény, hogy az egyik csontváz jobb lábán találták meg a gyűrűt, amelyen többszörös törés nyomait mutatták ki.

Anna Stevens régész, az amarnai ásatási program igazgatóhelyettese a LiveScience.com tudományos hírportálnak nyilatkozva arról beszélt, hogy az ókori egyiptomi hitvilágban a be- és a körülkötéseknek nagy varázserőt tulajdonítottak. Ehhez megfelelhetett a hurokszerűen elhelyezhető fémgyűrű. A két csontváz tulajdonosa 35-40 év körüli férfiak lehettek. Ezek az emberek nem voltak elég gazdag ahhoz, hogy sziklába vájt sírba temetkezhessenek, de azt megengedhették maguknak, hogy egy átlagos temetőbe helyezzék őket végső nyugalomra. A feltételezések szerint a két személy az amarnaiak többségéhez hasonlóan a város valamelyik tisztviselőjének uradalmához tartozó egyszerű házakban laktak, munkájukért cserébe szolgálati lakást és gabonát kaphattak.

Mészáros Márton

Rézötvözetből készült lábujjgyűrűt viselő egyiptomi csontváz az ókori egyiptomi amarnai ásatási helyszínen 2013. július 13-án

Rézötvözetből készült lábujjgyűrűt viselő egyiptomi csontváz az ókori egyiptomi amarnai ásatási helyszínen 2013. július 5-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: