Mozi ajánló – Berosált a rezesbanda

Csukás István, a legendás ifjúsági író alkotta meg Mirr-Murr, Pom Pom, vagy a Süsü, a sárkány karakterét, meséin generációk nőttek fel, azonban az utóbbi időszakban nem sok újdonsággal állt elő. A Kossuth-díjas szerző legújabb ifjúsági regénye, a Berosált a rezesbanda, ebből készített a tavaly nyáron tévé filmet Mátyássy Áron filmrendező, amelyet 2013. július 13-án mutatott be a királyi televízió.

Az egyórás játékidőt sem elérő ifjúsági film egy maroknyi általános iskolásról szól, akik megelégelik, hogy kísérleti osztályukat állandó megaláztatások érik Riminyák tanár úr részéről, ezért rezesbandájukkal megszöknek. A kisváros a keresésükre indul, miközben ők kalandok tucatjain vergődnek át. Az egyszerű történetet sikerült az alkotóknak normálisan adagolni, így a gyerek nem zavarodik össze, amikor Hollósi Frigyes és Fesztbaum Béla párosa jellemkomikumot alakít egy vaddisznó sikertelen befogása közben, míg a gyerekek szökésben vannak, mindeközben az iskola, a város vezetősége, és a Hevér Gábor által játszott balfék rendőr keresi őket. 

A Berosált a rezesbandával a hetvenes évei végét taposó Csukás megpróbált a saját szójárásukban szólni a mai gyerekekhez, ezért vannak benne olyan mondatok, mint például “nem bírom nézni a pofádat”, vagy a “cseszd meg.” A modern technológia, mint például az okostelefon, és a divatos napszemüvegek is ezért jutottak szerephez az alkotásban. A filmet áthatja Mátyássy Áron és a fiatalabb alkotók dinamizmusa, vannak jó ötletek, ilyen a “videójátékos üldözés”, a megosztott képernyő, és a vágások is. Mégis a Berosált a rezesbanda szűkölködik érdekes percekben, több gyermekismerősöm is fanyalogva nézte végig, várva a játékidő leteltét. 

Nem vitatom, hogy lassan húsz éve nem volt állami támogatás ifjúsági filmre, miközben mindenféle filmalkotásokra milliókat költöttek. Azonban a Berosált a rezesbandában hiába vannak normális, szerethető gyerekek (mint például a Barátok köztből ismert Koller Virág és néhány nála kisebb gyermek), a történet még egy gyerek számára is abszurd, és élettől elrugaszkodott. Akármennyire is jól mutat vásznon, nehéz elképzelni, hogy gyerekek elkötnek, és legnagyobb nyugalomban elvezetnek egy iskolabuszt, hogy képesek napokon át meglenni a szüleik nélkül, akárcsak maga az alapötlet is, hogy világgá mennek. Szintén nehéz időben behatárolni a cselekményt, mert 70-es évekbeli autókat, és úttörő egyenruhára hajazó öltözéket viselő gyerekeket találunk mobilokkal és mai szójárással.

A tévéfilm mit sem érne, ha nem szerepelnének benne olyan jó színészek, mint Makranczi Zalán, Schneider Zoltán és Hevér Gábor, vagy egy-egy apró villanás erejéig Lázár Kati, vagy a másik Csukás-film, a Keménykalap és krumpliorr Lópici Gáspárját alakító Szilágyi István. A szándék az ifjúsági film felélesztésére nagyon szép, de sajnos a végeredmény nem az, amit vártunk.

Mészáros Márton

Berosált a rezesbanda

Berosált a rezesbanda

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: