Panaszok a Nemzeti Dohányboltok miatt

Mint ahogyan kiderült a felmérésekből, a külföldiek java szexshopnak, vagy peepshownak nézik a Nemzeti Dohányboltokat a 18-as karika és a magyar nyelv ismeretének hiánya miatt, azonban a magyaroknak is fejtörést okoz az új trafiktörvény.

A Nemzeti Dohányboltok július 1-jén nyíltak meg Magyarországon, és hamarosan kizárólag csak a nemzeti dohányboltban szabad dohányterméket árulni. Ezzel drámaian csökkenni fog a cigit árusító helyek száma, a korábbi 42 ezres szám mintegy 5300-ra csökken. A cigaretta ára egyúttal emelkedni is fog, a 10 százalékosra emelt új kiskereskedelmi árréssel mintegy 130 forinttal kerül többe egy doboz. Mivel a törvény értelmében a kirakatba nem kerülhet dohánytermékhez kapcsolódó kép, vagy termék, sok külföldi nem tudja mire vélni a számára érthetetlen feliratot, és a 18-as karikát. Ezért a hazánkba látogatók többsége a nyitás utáni első hetekben is meg van győződve róla, hogy kizárólag szexuális üzletet bonyolíthatnak a boltban, vagy szerintük például szex shopként, vagy sztriptízbárként működik.

Valóban örömteli a figyelmeztetés (az üzlethelyiségben ki kell írni, hogy „A dohányzás súlyosan károsítja az Ön és a környezetében élők egészségét!”/„A dohányzás halált okozhat!”), de azon szinte minden dohányzó szülő, vagy éppen a boltba gyermekkel betérni akaró felháborodik, hogy a tábla tiltja, hogy az üzletbe 18 éven aluli gyermek nem léphet be. Mindez azért van, mert az Orbán-kormány által megalkotott új trafiktörvény szerint a trafikba kiskorú nem léphet be, és ha nem tudja igazolni, hogy betöltötte a 18. életévét, köteles azonnal elhagyni az üzletet. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a trafikos rendőri intézkedést kérhet. Az utóbbi időben számtalan bejegyzés született a témában, egy civil társaság pedig petíciót készül benyújtani arról, hogy elfogadhatatlannak találják a korlátozást, még ha az jó szándékkal született is.

Mészáros Márton

Felhívás a Nemzeti Dohányboltokban

Felhívás a Nemzeti Dohányboltokban

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: