Visszaállítják Sztálin szobrát

Sztálin szovjet diktátor születésének 135. évfordulójára visszaállítják a szobrát szülővárosában, a grúziai Goriban – jelentette be a kulturális minisztérium szóvivője, Elena Samkharadze 2013. július 30-án.

A Hitlerrel holtversenyben a világtörténelem legnegatívabb megítélésű személyiségének tartott szovjet vezető szóban forgó emlékművét még Sztálin életében, 1952-ben állították, és 2010-ben távolították el a kommunizmus tárgyi maradványainak felszámolását sürgető terv keretében. A hatméteres szobrot december 21-én, Sztálin születésének 135. évfordulóján avatják újra fel.

A városvezetőség a helyi törvényhozás kérésére döntött a szobor helyreállításáról. A kormány javaslatára a szobor nem eredeti helyére, a város főterére kerül vissza, hanem a Sztálin-múzeum szomszédságába. Joszif Visszarionovics Sztálin apai ágon oszét, anyai ágon grúz volt. 1878. december 21-én született a fővárostól 150 kilométerre eső Gori városában. Alakjával összefonódott a szocializmus és a diktatúra, nevéhez fűződök a világ legnagyobb megsemmisítőtábor-rendszere, a Lenin által megálmodott Gulag kiterjesztése. Kegyetlen személyi kultuszt vezetett be, arcképét kötelező volt minden középületben kitenni, városokat, intézeteket neveztek el róla életében, és szobrok tucatjait avatták fel. Nevének kimondásakor tapsolni kellett, dicsőítő dalokat kellett énekelni. Milliókat juttatott másvilágra.

Mészáros Márton

Az egykori Sztálin szobor a grúziai Gori városában

Az egykori Sztálin szobor a grúziai Gori városában

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: