Kétperces interjú Timur Vermes német íróval

Timur Vermes német író a Nézd, ki van itt című magyarul most megjelent könyve kapcsán látogatott Magyarországra. Az újságíróval, akinek szatíráját csak hazájában 1 millió példányban adták el, rövid interjút készíthettem. Fekete humorral fűszerezett könyve 2011-ben játszódik, amikor egy napon Hitler, ötvenhat évesen, náci egyenruhában a mai Németországban találja magát. A diktátor nem halt meg, és szembe kell néznie az elmúlt hatvan év változásaival, s egyúttal be kell illeszkednie a mai kor társadalmába. Először is meg kell birkóznia azzal, hogy országának női kancellárja van, aztán elfogadtatni az emberekkel, hogy ő maga nem Hitler-imitátor, hanem maga a Führer.

Mészáros: Hogy látják a mai németek Hitlert?

Vermes: Talán a legutáltabb személy, és valamennyire ma is tabu a személye. Tulajdonképpen Hitler ma leginkább egy nevetséges figura: az emberek vagy egy vicc szereplőjeként, vagy egy őrült szörnyetegként gondolnak rá.

Mészáros: Mennyi ideig írta a Nézd, ki van itt című könyvét?

Vermes: Körülbelül egy évig.

Mészáros: Mit érzett, amikor elérte az egy millió példányszámos eladást a kötet?

Vermes: A nagy lépés tulajdonképpen az volt, amikor eladtam a kéziratot. Hihetetlen érzés, hogy megvették a regényemet, és kiadták. Az csak hab a tortán, hogy ilyen sikeres lett, aminek természetesen nagyon örülök.

Mészáros: Tervez még újabb regényeket?

Vermes: Először is, annyit tudok, hogy arról fogok írni, amiről szeretnék. Hogy ez az újságírás vagy a regény műfaján belül fog megszületni, nem tudom még, de attól tartok, nem valószínű, hogy újra szépirodalmat írok.

Mészáros: Magyar szerzőtől olvasott?

Vermes: Vaszary Gábor regényét, A nő a pokolban is úr (Wenn man Freunde hat… címmel jelent meg németül) olvastam. Egyébként sokszor érzem úgy a magyar irodalomnál és filmnél, hogy kicsit túl komor. Édesapám egyébként 1956-ban jött el Magyarországról, a magyar irodalomban mégsem mélyedtem el igazán soha.

Mészáros Márton

A több mint 1 millió példányban eladott Nézd ki van itt című könyv szerzőjével, Timur Vermes német íróval Budapesten 2013. szeptember 12-én

A több mint 1 millió példányban eladott Nézd ki van itt című könyv szerzőjével, Timur Vermes német íróval Budapesten 2013. szeptember 12-én

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: