Interjú Cosmina Stratan román színésznővel

Cosmina Stratan román színésznő a 10. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra érkezett Magyarországra. A 29 éves Stratan a tíznapos filmes mustra nemzetközi zsűrijének tagja volt, ahol Cristian Mungiu rendezőt helyettesítette, aki munkái miatt nem tudott eljönni a rendezvényre, ezért javasolta színésznőjét. Ugyanis Cosmina Stratan a rendező legutóbbi drámájában, a 2012-ben bemutatott Dombokon túl (Dupa dealuri) című filmben alakította a főszerepet, méghozzá olyan meggyőzően, hogy a cannes-i filmfesztiválon a legjobb női alakítás díjával ismerték el érte. Cosmina frissen diplomázott a bukaresti Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemen, és számos színházi szerepe közül Cordelia a leghíresebb a világhírű Andrei Serban Lear király feldolgozásában.

A cannes-i filmfesztivál legjobb színésznőnek járó Arany Pálma-díjával kitüntetett Cosmina Stratan román színésznő Miskolcon 2013. szeptember 21-én (Fotó: Mészáros Márton)

A cannes-i filmfesztivál legjobb színésznőnek járó Arany Pálma-díjával kitüntetett Cosmina Stratan román színésznő Miskolcon 2013. szeptember 21-én (Fotó: Mészáros Márton)

Mészáros: Mennyire élvezi a fesztivált, mik a benyomásai?

Stratan: Most már majdnem, hogy vége a fesztiválnak. Számomra a végső döntés volt a legérdekesebb. Négy film után ült össze a zsűri, ezeken a beszélgetéseken általában mindig egyetértettünk. Viszont, az utolsó alkalommal úgy látszott, többünk megváltoztatta a véleményét. Nagyon sok diskurzus volt, hogy melyik új filmesnek adjuk meg ezt a díjat, ezért bátran mondhatom, ez egy nagyon érdekes folyamat volt.

Mészáros: Meg van elégedve a döntésekkel?

Stratan: Igen. Ez úgy zajlott, hogy mindenkinek volt egy rövidített listája a négy-öt filmmel, amit favorizált. Ezek mindenki esetében mások voltak, bár voltak olyan filmek, amelyek mindenkinek a listáján szerepeltek. Végül pontozással választottuk ki a győztes filmet. Nehéz dolog volt. Ezen a filmfesztiválon nem mindenki volt fiatal filmes, számos alkotó első vagy második filmmel szerepelt, ezért inkább azt próbáltuk nézni, hogy mennyire ígéretes az illető. Volt olyan film, amire azt mondtuk, hogy nem – más alkotásokban viszont láttuk, hogy érdemes arra, hogy támogassuk az alkotót ezzel a díjjal.

Mészáros: Volt olyan film, ami megdöbbentette, megrázta?

Stratan: Mindenképpen szerettem volna megnézni az Adéle élete-t, mert ismerem a rendező munkáit. Most már megkönnyebbülve elmondom: örülök, hogy ez nem volt a versenyben, mert különben legalább három órát kellett volna beszélnünk róla. Francois Ozon filmjét, a Fiatal és gyönyörű is megnéztem, az is egy érdekes film. Sokkolni egyetlen film sem sokkolt, maximum a Dicsőséges dezertőr című film lepett meg nagyon. Tetszett benne, hogy hogy az elején dokumentarista eszközökkel indította, és végül fikcióvá vált.

Mészáros: Először van Miskolcon. Mit csinál szabadidejében?

Stratan: Egy-egy óra szabadidőm volt. De nem mindig volt szerencsénk az időjárással, például három nappal ezelőtt lett volna néhány szabad óránk, de az eső miatt ki sem tudtunk lépni az épületből. Tegnap viszont felmentünk Budapestre, mert csütörtökön már megszületett a döntés, így a következő napunk szabad volt. Ma, a zárógála előtt pedig felfogom fedezni Miskolcot, nagyon szép a belvárosa.

Mészáros: Nem szeretnék sablonos kérdést feltenni, mint, hogy mit érzett a legjobb színésznőnek járó díj átvételekor Cannes-ban. Inkább az érdekelne, érzi-e még a hatását?

Stratan: Természetesen. És ez egy jó értelemben vett hatás. Ezáltal, hogy megkaptam ezt a rangos díjat az első főszerepemért, lehetőségem nyílt elmenni számos meghallgatásra. Sok castingon már megelőzött a hírem. Megismerkedhettem sok ígéretes új román rendezővel is. Persze, ez nem jelenti azt, hogy ezáltal rivaldafénybe kerültem, már csak azért sem, mert Romániában egyáltalán nincs rivaldafény. Mindenesetre pozitív hatással volt az életemre a díj. De gondolom ez nem kérdés.

Mészáros: Hol tartja a díjat?

Stratan: Otthon tartom, ez nem titok. Remélem, hogy ott biztonságban is van.

Mészáros: Sokat foglalkoztatják színházban, forgatott-e a Dombokon túl óta játékfilmet?

Stratan: Romániában sincs sok lehetősége egy színésznek arra, hogy válogasson a filmes szerepajánlatok közül. Játszottam színházban, és most fejeztük be egy HBO-tévésorozatnak a forgatását, ami ősszel kerül bemutatásra Romániában. Az eredeti izraeli sorozat címe: When Shall We Kiss.

Mészáros: Nevezzen meg három rendezőt, akivel szívesen dolgozna!

Stratan: Ez nehéz. Félek, ha kimondom, talán nem történik meg. Nem szeretném.

Mészáros: Milyen fajta szerepben tudná elképzelni magát?

Stratan: Amit szeretnék, az az, hogy különböző szerepeket játsszak el. Szeretnék igazi női szerepeket megformálni, mert eddig fiatal, általában szégyellős, tapasztalatlan lányokat játszottam. A Dombokon túlban is ilyesmi karakterem volt. Itt az ideje, hogy végre valami romantikus, igazi női szerepben játszhassak.

Mészáros: Végül, látott bármilyen magyar filmet mostanában?

Stratan: Mostanában nem láttam. Viszont néhány éve láttam a Bibliothéque Pascal című filmet. Azt nagyon szerettem. Más nem jut eszembe, de az mély benyomást tett rám.

Miskolc, 2013. szeptember 21.

Mészáros Márton

A cannes-i filmfesztivál legjobb színésznőnek járó Arany Pálma-díjával kitüntetett Cosmina Stratan román színésznő Miskolcon 2013. szeptember 21-én (Fotó: Mészáros Márton)

A cannes-i filmfesztivál legjobb színésznőnek járó Arany Pálma-díjával kitüntetett Cosmina Stratan román színésznő Miskolcon 2013. szeptember 21-én (Fotó: Mészáros Márton)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: