Gróf Bethlen István élete és kora

Gróf Bethlen István és kora címmel konferenciát rendeztek a Parlamentben 2013. október 4-én, amely az egykori magyar miniszterelnök életútját járta körül nagyszabású programok és szakmai viták keretében.

A konferencián Gróf Bethlen István testvérének unokája, valamint Kerényi Imre színházi rendező, miniszterelnöki megbízott is részt vett. Beszédet tartott többek között Gyurgyák János, Tomka Béla, Ungváry Krisztián és Romsics Ignác történész, egyetemi tanár is. Utóbbi Bethlenről írt életrajza most jelent meg a Nemzeti Könyvtár sorozatában, amelyet szeptember utolsó napján mutattak be. A konferencia fővédnöke Kövér László, az országgyűlés elnöke volt.

Az egykori kormányfőre, akit Romsics “az utolsó államférfinak” nevezett a Heti Válasz eheti számában megjelent interjújában, egy szobor átadásával is emlékeznek. Az őt mintázó képzőművészeti alkotás Stremeny Géza munkája, és a budai Várhoz tartozó Szent György téren fog állni a lebontott hadügyminisztériumi épület alapjain.

A grófi családban született Bethlennek nagy szerepe volt a Tanácsköztársaság megbuktatásában. 1919-ben létrehozta a Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártját (KNEP), majd a Magyarországi Tanácsköztársaság létrejötte után Bécsben az Antibolsevista Comité vezetője lett. Elfogadtatta a Habsburg-ház trónfosztását, bár kezdetben monarchiában gondolkodott.  1921 és 1931 között volt Magyarország miniszterelnöke volt, nagy szerepe volt a Horthy-rendszer politikájában. Végül lemondani kényszerült, a második világháború végén pedig elfogták az oroszok, és magukkal vitték a Szovjetunióban. Szívbénulásban halt meg egy moszkvai börtön kórházban 1946. október 5-én.

Mészáros Márton

Gróf Bethlen István miniszterelnök (1874-1946)

Gróf Bethlen István miniszterelnök (1874-1946)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: