Meghalt a legendás vietnami tábornok

2013. október 4-én, 102 éves korában Hanoi egyik katonai kórházában elhunyt Vo Nguyen Giap vietnami tábornok, aki először Franciaország, majd az Egyesült Államok ellen nyert háborút. Ő volt az első ázsiai parancsnok, aki nyugati ország hadserege felett aratott győzelmet.

Vo Nguyen Giap 1911. augusztus 25-én született, és már tinédzserként csatlakozott forradalmi ifjúsági csoporthoz. Első nagy sikerét 1954-ben érte el, amikor legyőzte a francia csapatokat Dien Bien Phu-nál. Briliáns stratégiai megoldással végrehajtott győzelmét a katonai akadémiák a mai napig tanítják, és a vietnami hadsereg diadala Vietnam függetlenségéhez és a gyarmati rendszer bukásához vezetett az indokínai térségben. A katonai vezető kiemelkedő szerepet játszott az Egyesült Államok által támogatott dél-vietnami kormányzat legyőzésében, 1975 áprilisában ő volt a a volt dél-vietnami fővárost, Saigont elfoglaló csapatok irányítója.

1975-ben leváltották az észak-vietnami hadsereg éléről, azonban miniszterelnök-helyettesi címét évekig megtarthatta. Végül 1991-ben szorították ki teljesen a kommunista párt központi bizottságából. Giap tábornokot katonai sikerei és gyakran kíméletlen eszközei miatt “Vörös Napóleonnak” nevezték, utolsó képviselője volt a vietnami függetlenségi háborúnak. Népszerűségét csupán a független Vietnam első elnökének, Ho Si Minhnek a kultusza szárnyalja túl.

Mészáros Márton

Vo Nguyen Giap vietnami tábornok (1911-2013)

Vo Nguyen Giap vietnami tábornok (1911-2013)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: