Malala Juszufzai elnémította a sztárműsorvezetőt

A pakisztáni Malala Juszufzai azzal vált híressé, hogy álnéven naplót kezdett írni, miután lakóhelyén, a Szvat-völgyben a területet saját felügyeletük alá vonó tálibok megtiltották a lányoknak, hogy iskolába járjanak. A mindössze 14 éves kislány rendszeresen felszólalt a nők egyenjogúságáért és küzdött a lánygyermekek oktatásáért, megnyilvánulásaiért pedig 2012 októberében fegyveres tálibok fejen és nyakon lőtték, de túlélte a merényletet. Malala most Jon Stewart műsorvezetőt is megdöbbentette.

Éppen az adásba kerülés napján ítélte oda az Európai Parlament a Szaharov-díjat Malalának, aki a The Daily Show című talk-showban vendégeskedett 2013. október 9-én. Jon Stewart műsorvezető azt próbálta megtudni a lánytól, hogy mit érzett, amikor tudomására jutott először, hogy a tálibok meg akarják ölni.

“Gondolkoztam azon, mi lenne, ha jönne egy tálib, hogy megöljön. Kérdeztem magamtól: mit tennél ekkor Malala? Elsőnek azt válaszoltam magamnak, levenném a cipőmet és megütném vele. De aztán azt mondtam, ha megütsz egy tálibot a cipővel, nem lesz különbség közted és a tálib között. Nem bánhatsz másokkal kegyetlenül, harcolnod kell velük, de békésen, párbeszéddel, az oktatás segítségével. És ezután arra jutottam, elmondanám neki, mennyire fontos az oktatás, és én azt akarom, hogy az ő gyerekeinek is járjon az oktatás. Majd azt mondanám neki, hogy ez az, amit el szerettem volna mondani. És most tegye, amit tenni szeretne. ” – felelte a nők jogaiért kiálló pakisztáni hős.

A műsorvezető erre az érett és frappáns válaszra, nem tudott mit felelni. Stewart eltátott szájjal csodálkozott, majd néma döbbenete után viccelve megkérdezte, hogy vajon mit szólna Malala édesapja, ha örökbe fogadná őt? A show ezen epizódja másnapra az internet “sztárja” lett, milliók nézték és osztották meg ismerőseikkel. 

A most 16 éves Malala Juszufzai jelenleg Birminghamben él, ugyanis miután fejen lőtték, itt kezelték. A Nobel-békedíj egyik várományosának tartott Malala most jelentette meg Én vagyok Malala címmel önéletírását, amely magyar nyelven is kiadásra kerül. A lány előző hónapban a Vezetés a civil társadalomban díjat személyeen vette át a Clinton Globális Kezdeményezés (Clinton Global Initiative, CGI) évenkénti találkozóján New Yorkban.

Mészáros Márton

Malala Juszufzai

Malala Juszufzai

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: