Gróf Nádasdy Borbála gimnazistáknak tartott történelemórát

Az Alsóerdősori Bárdos Lajos Gimnázium tizenkettedikes osztályának tartott személyes történelemórát Gróf Nádasdy Borbála, a történelmi Nádasdy-család tagja. A 74 éves arisztokrata negyvenöt perces előadását a könyvtárban hallgatták a diákok.

Borbála a számos kiváló államférfit, hadvezért, mecénást “felvonultató” családjának múltjáról mesélt kezdetben, felidézte a “földi paradicsomnak” nevezett gyermekkorát, majd a nemesség meghurcoltatásának fájó emlékét az 1940-es évekből. A grófnő fájdalommal emlékezett vissza arra a napra, amikor a Balaton partjáról Budapestre vitték tizenkét évesen, hogy a börtönbe zárt édesapjával szembesítsék. A grófnő kalandos felnőttkoráról is mesélt számos érdekes történetet: megtudhattuk, hogyan menekült el az országból édesapja javaslatára 1956 után, miként vált rövid időn belül filmsztárrá Bécsben, és hogyan lett elismert balettmester Franciaországban, jelenlegi lakhelyén.

Gróf Nádasdy Borbála az Alsóerdősori Bárdos Lajos Gimnáziumban 2013. október 10-én

Gróf Nádasdy Borbála az Alsóerdősori Bárdos Lajos Gimnáziumban 2013. október 10-én

A grófnő elárulta, hogy tévesen jelent meg a magyar sajtóban a hír, miszerint 76 évesen elhunyt unokatestvére, gróf Nádasdy Ferenc halálával kihalt a Nádasdy-család férfiágon, ugyanis még négy férfi Nádasdy él szerte a világban. Borbála fontosnak tartotta elmondani, hogy Nádasdy Ferenc alapítványt hozott létre a történelmi örökség megmentésére, valamint azt, hogy családja tényleges kártérítést ezidáig nem kapott az államtól. Záró gondolatként a család, és a nők családban betöltendő szerepére hívta fel a figyelmet. A grófnő a beszélgetés után dedikálta életrajzi trilógiája első könyvét, a Zagolni zabad? című kötetét a gimnáziumnak.

Nádasdy Borbála Mészáros Márton meghívására látogatott el a hetedik kerületi iskolába, aki interjút készített vele a nyáron. “Kötelességemnek tekintem, hogy ellátogassak iskolákba, ahol a magyar történelem olyan szakaszáról mesélhetek a fiataloknak, amelyekről csak kevesen tudhatnak” – mondja Borbála.

Mészáros Márton

Gróf Nádasdy Borbála az Alsóerdősori Bárdos Lajos Gimnáziumban 2013. október 10-én

Gróf Nádasdy Borbála történelem órát tart az Alsóerdősori Bárdos Lajos Gimnáziumban 2013. október 10-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: