II. Erzsébet királynő fogadta Malalát

II. Erzsébet brit királynő fogadta Malala Juszufzait, a tálibok által Minagóra városban tavaly ősszel nyakán és a fején lőtt pakisztáni lányt a londoni királyi rezidencián, a Buckingham-palotában 2013. október 18-án. 

A most tizenhat éves lány a Brit Nemzetközösség oktatói tiszteletére rendezett esemény kapcsán kapott meghívást a palotába, ahova édesapja kísérte el. Malala a királynőnek ajándékozta az Én vagyok Malala című előző héten megjelent könyvének egyik példányát. A 87 éves uralkodónő – aki mosolyogva fogadta el a kötetet – segédjének nyújtotta át a könyvét, majd eképpen köszönte meg az ajándékot: “Ez nagyon kedves Öntől.” A királynő férje, Fülöp edinburghi herceg azzal viccelődött, hogy a szülők csak azért küldik Nagy-Britanniába a gyerekeiket, hogy elpaterolják őket otthonról. A kemény humoráról ismert Fülöp viccelődése nevetést váltott ki Malalából, aki arcát eltakarva kuncogott. A lányt az ellene elkövetett merénylet után a szigetországba szállították egy életmentő műtét elvégzésére.  

Malala Juszufzai tizenegy évesen tett szert ismertségre 2009-ben, amikor álnéven kezdett el blogolni arról, hogy milyen kislányként a tálibok által ellenőrzött pakisztáni Szvát-völgyben élni, ahol a szélsőséges tálibok megtiltották a lányoknak és a nőknek, hogy iskolába járjanak. Malala rendszeresen felszólalt a nők egyenjogúságáért, aktív tevékenységéért bosszúból megpróbálták megölni az iszlamisták, 2012. október 9-én az iskolából hazatérőben az iskolabuszon fejbe és nyakon lőtték, de csodával határos módon túlélte a támadást. Idén szerepelt a Nobel-békedíj lehetséges jelöltjei között, Szaharov-díjjal tüntették ki, Kanada pedig díszpolgárává fogadja.

Mészáros Márton

II. Erzsébet brit királynő és Malala Juszufzai, a tálibok által életveszélyesen megsebesített nőjogi aktivistalány a Buckingham-palotában 2013. október 18-án

II. Erzsébet brit királynő és Malala Juszufzai, a tálibok által életveszélyesen megsebesített nőjogi aktivistalány a Buckingham-palotában 2013. október 18-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: