Először adták át a Varga Gábor pedagógus díjat

Először osztották ki a Varga Gábor-díjat, amellyel pedagógusokat kívánnak elismerni az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium tavaly elhunyt igazgatójának emlékére. Az elismerést a Wesselényi utcai KAlap bárban adták át 2013. november 20-án.

A Varga Gábor-díjat az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete alapította Varga Gábor (1951-2012) tanár úr, az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium igazgatója emlékének, szellemiségének, demokratikus oktatási módszereinek megőrzésére Varga özvegyének, Fellner Magdolna támogatásával. Az elismerésre a szülői közösségek terjeszthettek fel tanárokat szülők javaslata alapján október 10-ig. A Varga Gábor-díj elbírálásában Varga Gábor özvegye mellett Gyulai Tamásné, a néhai igazgató egykori vezetőkollégája és Szegvári Katalin újságíró, tanár vett részt. Utóbbi videóüzenetben gratulált a díjazottaknak, és méltatta kollégáját, Varga Gábort, aki matematikából korrepetálta a fiát, s akivel egy házban laktak.

Az először kiosztásra kerülő elismerést Lantos Ágnes tanárnő és Szabó Erika tanárnő, az Új Suli Alapítványi Általános Iskola alapító-igazgatója kapta meg. Lantos Ágnes negyvenévi logopédusi, pedagógusi, gyógypedagógusi szolgálat után idén ment nyugdíjba az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnáziumból. Pályafutása során az újpalotai Kontyfa utcai Iskolába tett kitérőtől eltekintve, mindvégig Erzsébetvárosban található oktatási intézményekben tanított, emellett éveken keresztül segítette, koordinálta a gyógy-, és fejlesztődagógusok munkáját. Lantos Ágnes jelen lévő bátyjának, Lantos Árpád történelem tanárnak köszönte meg az elismerést, rögtönzött beszédjében hangsúlyozva a család fontosságát.

Szabó Erika, a másik díjazott az Új Suli Alapítványi Általános Iskola megalapítója, és annak 1992-es létrejötte óta igazgatónője. A tanárnő vallja, hogy „minden kisgyermek tehetséges valamiben”, valódi differenciálással és biztatással, oklevelekkel ösztönzi a tanulásra a gyermekeket, és kezei közül számtalan olyan diák került ki, akikről már más pedagógusok lemondtak.

A rendezvényen Gergely József, a főváros 7. kerületének korábbi MSZP-s alpolgármestere, valamint Móri Árpádné, az alsóerdősori iskola jelenlegi igazgatónője is részt vett több tucat vendég mellett. A Varga Gábor-díj alapítói szeretnék, ha az első díjátadás példájára egy éveken folytatódó hagyomány venné kezdetét.

Mészáros Márton

Lantos Ágnes és Szabó Erika tanárnők, a Varga Gábor-díj elismertjei a díjkiosztón Budapesten 2013. november 20-án (Fotó: Mészáros Márton)

Lantos Ágnes és Szabó Erika tanárnők, a Varga Gábor-díj elismertjei a díjkiosztón Budapesten 2013. november 20-án (Fotó: Mészáros Márton)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: