Tízezrek tüntetnek az Európai Unió ellen és mellett

Az Európai Unióval fenntartott kapcsolatok szorosabbra fűzése ellen tüntettek a moldovai fővárosban, Chisinauban 2013. november 23-án. A részben nyugdíjasok alkotta 15 ezres tömeg egyúttal az Oroszországgal és Fehéroroszországgal való együttműködés elmélyítése mellett is demonstrált.

Az EU-ellenes demonstrációt Vladimir Voronin volt államfő, a kommunista párt elnöke hirdette meg. A demonstráción elhangzott beszédében azzal érvelt, hogy az Európai Unió csak kizsákmányolja az országokat, viszont országuk Oroszországtól, Fehéroroszországtól és Kazahsztántól olcsóbban juthatna energiához. A moldovai kormány a jövő héten a Vilniusban tartandó keleti partnerségi csúcstalálkozón társulási szerződést készül aláírni az Unióval. Az egyezmény létrejötte miatt Moszkva kilátásba helyezte, hogy leállíthatja a Moldovába irányuló gázszállításokat, sőt – minőségi aggályokra hivatkozva – már le is állította a moldovai borimportot.

Moldova nyugati szomszédja, Ukrajna orosz nyomásra éppen a héten állította le az európai uniós társulási folyamatot. Az ukrán fővárosban, Kijevben a becslések szerint mintegy száztízezres tömeg tüntetett a sokak által felháborítónak talált döntés ellen november 24-én. A felszólalók követelték, hogy a kormány vonja vissza az EU-integráció leállításáról hozott rendeletet, ellenzéki vezetőpolitikusok pedig kilátásba helyezték, hogy kezdeményezik a parlament feloszlatását, ha az nem szavazza meg az európai integrációs jogszabályokat. A tüntetőket rohamrendőrök oszlatták szét.

 Mészáros Márton

krajna európai integrációjának leállítása miatt tiltakozók Kijevben 2013. november 23-án

krajna európai integrációjának leállítása miatt tiltakozók Kijevben 2013. november 23-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: