Mozi ajánló – Coming Out

Magyarországon még senki sem vette a bátorságot, hogy filmet készítsen homoszexuálisokról. Ez nem is az az ország, ahol az emberek vevők a másság témájára, és a filmkészítés lehetőségei is igazán korlátozottak. Andy Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos az új támogatási rendszer megváltoztatásával és a különböző reformintézkedésekkel kívánja életre hívni poraiból a magyar filmet. Három évig szinte alig készült magyar film, most viszont a harmadik olyan film kerül bemutatásra, amelyet a Nemzeti Filmalap támogatott. Kritika a Coming Out című vígjátékról.

Orosz Dénes második alkalommal rendez, az egykori forgatókönyvíró – egy időben a VOX magazin szerzője – a 2009-ben bemutatott Poligamy című közönségfilmje után újra egy olyan filmet szeretett volna megvalósítani, ami egyszerre nevettet, romantikus, formabontó és, amely bevonzza a nézőt a moziba. A Coming out-on viszont látszik, hogy magyar film. Le sem tagadhatja. Mi más lehetne? Persze, ezt nem azért mondom, mert nem tartom jónak a magyar filmet (van jópár igazán élvezetes magyar film), hanem azért, mert a megvalósítás döcögősre sikeredett. Ezért leginkább a meleg témát tudom okolni, ugyanis ami előny, és sajátosságot ad a filmnek, az egyben jelentős hátrány is. Egyrészről Magyarország kellően homofób ország ahhoz, hogy sokan emiatt ne nézzék meg a filmet, másrészről a témakör annyi sztereotípia lehetőséget rejt magában, hogy abból legalább egy tucatnyit kénytelenek voltak az alkotók belecsempészni a filmbe. Viszont, ha valakinek fenntartásai lennének, a Coming out se nem meleg-propagandafilm, se nem hetero-kampányfilm.

Az alapszituáció szerint Vándor Erik (Csányi Sándor), egy homoszexualitását nyíltan vállaló rádiós műsorvezető, aki egy melegeknek szóló műsort vezet az egyik rádión. Párja, a valamelyest rejtőzködő Balázs (Karalyos Gábor) konfliktuskerülőbb, és társával ellentétben családra vágyik. Eljegyzik egymást, azonban az esküvő előtt Eriket elgázolja egy motoros, akiről gagyi módon kiderül, hogy doktornő (Tompos Kátya), és a kórházban ő fogja felügyelni Erik felépülését. A férfi ekkor ébred rá először, hogy valójában a nők felé húz a szíve, és beleszeret az említett Laurába. Azonban ez a rendkívül egyszerű fordított coming out (vagyis azzal áll ki a világ elé, hogy a nőket szereti meleg létére) elvezet ahhoz a sajátos bugyuta romantikus komédiák színvonalához méltó ötlethez, hogy az összes létező közhelyet belepakoljuk a témába az érzelmességtől kezdve a kalandig terjedően. És az egész a másságon csúszik el, ugyanis nem kérdés, hogy a filmben szereplő melegek „buzisan” beszélnek, csajos programokat csinálnak, shoppingolnak, sokat veszekednek, jól főznek, illetve szeretik a sálat, feszülős ruhákat, mély kivágású (lehetőleg színes) felsőket, és elmennek a melegfelvonulásra. Nagyon egyszerű, mondhatni észrevehetetlen poén, hogy egy melegnek együtt lenni egy nővel olyan, mint “vegának a disznósajt”, vagy a nők vásárlási imádatával példázni.

Viszont ütősebb poénokkal próbálják egyensúlyozni azt a gyenge, rajzfilmbe illő szálat, amelyben Erik barátai elhitetik az orvosnővel, hogy nem Vándor Erik ül előtte, hanem annak kiköpött hasonmása, a saját ikertestvére. Ilyen meglepetés poén például az, amikor Simon Kornél karaktere „felismeri” Balázs festményének alakját, vagy amikor megszólal, hogy ő hetero valójában. De az igazán nagy nevetés Mucsi Zoltán felbukkanásával kerül elő, tőle már megszokhattuk, hogy pusztán a nézésével és a fejtartásával képes tucatnyi embert megröhögtetni, de a Coming Out-ban általa életre keltett, a homoszexualitástól irtózó szomszéd karakterét annyira viccessé formálta, hogy abszolút kedvencévé válik. Mucsi régi cimborája, Scherer Péter is szerepel a filmben egy szélsőséges, színvonaltalan kislap főszerkesztőjeként, ő alkalmazza a Für Anikó által életre hívott újságírónőt, aki követi Eriket. Míg Scherer mutogatása vicces, addig Für Anikó meglepően egysíkú, így azt kell mondanunk csodálatos hangját szívesebben hallgatjuk Sandra Bullock, Cameron Diaz, Uma Thurman, Juliette Lewis, Marion Cotillard, vagy éppen a Született feleségek Lynette-jeként.

A Coming Out főszereplőpárosa, Csányi Sándor és Tompos Kátya jó színészek, ehhez nem fér kétség, de Csányi karaktere számomra idegesítő és nevetségesen félénk (még ha kicsit Woody Allen férfi szereplőire próbál hajazni), viszont Kátya kifejezetten hiteles a határozott és józan doktornő bőrében. Egyébként a kettejük lévő kontrasztot azzal mutatja be a film, hogy a nő az, aki sört iszik, aki hamburgert eszik ellentétben a kalóriabarát ételeket fogyasztó Erikkel, ő élvezi a bokszmeccset, a férfi csak bambán nézi, ő üti le a pókot, amitől a férfi sikít és még hasonlóak. Ennek ellenére kifejezett felüdülés egy olyan magyar filmet látni, amely nem szokványos, és amely összességében mégis csak mosolyt csal az arcunkra. Czeizel Endre professzor, az idős Kun Vilmos rövid jelenléte és a bőrfejűek pedig a nézhetőség malmára hajtja a vizet.

Mészáros Márton

Csányi Sándor és Tompos Kátya a Coming Out című film egyik jelenetében

Csányi Sándor és Tompos Kátya a Coming Out című film egyik jelenetében

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: