Sándor Anikó a Magyar Caminóról írta új könyvét

Sándor Anikó, az egykori rádiós riporter és újságíró 2011-ben írta meg a Szent Jakab-zarándokút során szerzett élményeit, amelyet El Camino – Az út, ami hazavisz címmel könyv formájában jelentetett meg a Jaffa Kiadó. Az El Caminóról szóló beszámoló rövid időn belül siker lett, a szerzőnőt pedig számtalan író-olvasó találkozóra, interjúra, rádióba, televízióba hívták, és hívják azóta is. Ötödik könyve, a Magyar Camino – A magad útján bemutatóját a Mamut bevásárlóközpont Libri könyvesboltjában tartották 2013. november 27-én.

2011-ben munkahelyét otthagyva, a biztos anyagi háttért felrúgva középkorú nő létére vágott neki egyedül a 800 kilométeres spanyol útnak, amelynek azóta egy újabb 300 kilométeres szakaszát tette meg a következő évben. Idén nyáron nem voltak meg a lehetőségei az út megtételéhez, de nem bírt egy teljes évet várni, így „valahonnan” segítséget kapott: Dukát Csilla gyakorlott zarándok, a Szent Jakab Baráti Kör vezetőjének levele fogadta. A szerzőnő ekkor ébredt rá, hogy nem lehet véletlen a hölgy jelentkezése, ugyanis Dukát a közelmúltban mesélt neki a Szent Jakab-út általa alapított magyarországi szakaszáról. Az alternatív gyógyítással is foglalkozó reklámszövegíró Dukát Csilla már kétszer végigjárta a Caminót, majd baráti társaságával együtt létrehozta a magyarországi Szent Jakab-utat Budapest és az ausztriai Wolfsthal között, utóbbi várostól kezdődik a Camino hivatalos, ausztriai szakasza. A 250 kilométeres magyar szakaszt elfogadták, és az egyház is támogatását fejezte ki, amikor Várszegi Asztrik pannonhalmi bencés főapát felszentelte az utat, amely a Lánchíd előtt lévő nulla kilométerkőnél veszi kezdetét.

Sándor Anikó idén ennek az útnak vágott neki. Az ötvenes éveiben járó nagymama nyolc nap alatt tett meg az utat, amely ideális teljesítmény, ugyanis a nem gyakorlott túrázó 7-8 nap alatt teljesíti ezt a távot. „Egy ilyen zarándoklaton istenien lehet elmélkedni a világ nagy dolgairól, ekkor jönnek a nagy gondolatok. Egy csomó embertől kapok leveleket, akik arról panaszkodnak, hogy nem tudnak elmenni a nagy Caminóra, mert nincs rá pénzük, vagy egy hónapjuk. Ezért gondoltam úgy, ha most írok egy könyvet erről, sokan megismerik a magyar szakaszt” – mesélte a könyvbemutatón a szerző, akinek előadását kilencven olvasó hallgatta.

Az írónő szerint a természeten átvezető magyar út is hasonló élményt ad, mint a nagy spanyol zarándokút, viszont azt javasolja, egyedül nem ajánlott útnak indulni. Sándor Anikó mosolyogva emlékezett vissza, hogy sok lakos például maga sem tudja, hogy az El Camino magyar szakasza mellett lakik. „Akit egyszer megcsap az El Camino szele, az nem tud többé nem zarándokolni” – mondta Sándor Anikó a könyvbemutatón, aki biztos benne, hogy jövő nyáron is nekivág a spanyol szakasznak.

Mészáros Márton

Sándor Anikó Magyar Camino című könyvének borítója

Sándor Anikó Magyar Camino című könyvének borítója

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: