Madibát gyászolja a világ

„Senki sem születik úgy, hogy gyűlöli a másik embert a bőrszíne, a származása vagy a vallása miatt. Az embereknek meg kell tanulniuk a gyűlöletet, és ha ezt megtanulhatják, akkor a szeretetre is meg lehet tanítani őket, mivel a szeretet sokkal természetesebben fakad az emberi szívből, mint az ellenkezője.” – Nelson Mandela

Az egész világ Nelson Mandela Nobel-békedíjas volt dél-afrikai elnököt gyászolja. Gyászközleményt adtak ki a világ vezetői, elismert művészek és számos sportember is. Százezrek gyászolják az utcán Madibát, a dél-afrikai nép atyját.

Barack Obama amerikai elnök Fehér Házban tartott sajtóértekezletet Mandela halálának kapcsán, ahol könnyes szemekkel beszélt arról, hogy Nelson Mandela személye már életében példaértékű volt, és az elkövetkezendő évtizedekben politikusok és magánemberek generációi számára fogja a szabadságot és az egyenlőséget szimbolizálni. “Egyike vagyok az emberek megszámlálhatatlan millióinak, akik ihletet merítettek Nelson Mandela életéből. Mint sokan szerte a világban, én sem tudom elképzelni saját életemet a Nelson Mandela által mutatott példa nélkül” – fogalmazott Barack Obama, s egyúttal elrendelte, hogy a kormányintézmények hétfőig félárbocra eresszék a nemzeti lobogókat.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár méltatásában az “igazság pillérének” nevezte Nelson Mandelát, David Cameron brit miniszterelnök pedig élete egyik legmegtisztelőbb pillanatának tartja azt az alkalmat, amikor egyszer találkozhatott a volt elnökkel. II. Erzsébet brit királynő és fia, Károly trónörökös is közleményt adott ki, de Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is gyásztáviratban méltatta, akárcsak Jimmy Carter, Bill Clinton és George W. Bush korábbi amerikai elnökök.

Éppen a halálának napján tartották a Hosszú út a szabadságig (Mandela: Long Walk To Freedom) című film premierjét Londonban, ahol megkívánták szakítani a film vetítését, de Mandela lányainak kérésére csak a film véget érése után jelentették be, hogy Nelson Mandela elhunyt. A premieren jelen lévő Vilmos cambridge-i herceg és felesége, Katalin hercegnő meghatottan hagyta el a termet, a trónörökös fia a sajtónak úgy fogalmazott, “végtelenül szomorú és tragikus hír volt” és részvétét nyilvánította az elhunyt családjának. A meghatódott királyi pár könnyes szemmel távozott, akárcsak Idris Alba brit színész, aki az elnök életrajzi könyve alapján készült alkotásban Mandela elnököt alakítja.

Nelson Mandelát életében huszonegy színész személyesítette meg, ezek közül a legismertebb Morgan Freeman Oscar-díjra jelölt alakítása Clint Eastwood Invictus – A legyőzhetetlen című 2009-ben bemutatott filmjében, illetve a szintén Oscar-díjas Terrence Howard alakítása a Winnie című filmben, amely az elnök és felesége kapcsolatát meséli el. Az 1990-es évek végén Sidney Poitier, az első Oscar-díjas színesbőrű színész játszotta el Mandelát egy televíziós drámában.

Mészáros Márton

Nelson Mandela Nobel-békedíjas dél-afrikai elnök (1918-2013)

Nelson Mandela Nobel-békedíjas dél-afrikai elnök (1918-2013)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: