Ősbemutató a Karinthy Színházban

Egy órával az előadás kezdete előtt szállingóznak a színészek. A hideg, ám mégsem decemberre jellemző időben mindenkin sapka, sál, kesztyű és nagykabát, a Karinthy Színház előterébe megérkezve az itt dolgozók barátsággal köszöntik őket, majd gyorsan eltűnnek a művészbejáró felirattal ellátott ajtóban. Karinthy Márton, a színház alapító igazgatója, a ma esti premier, a Nők rendezője elegáns ruhában téblábol fel-alá, az utolsó pillanatokban is intézkedik.

Ahogy egy interjúban mesélte, a próbafolyamatok során nem egyszerűen felidézte édesapja, Karinthy Ferenc emlékét, hanem a mindenki által csak Cininek szólított apa meg is jelent előtte, ugyanis Karinthy Márton most édesapja művét mutatja be. A szóban forgó Aranyidő című kisregény hosszú idő várakozás után csak 1972-ben jelent meg, de ez a téma még akkor is tabunak számított. A kor nagy rendezői szerették volna megfilmesíteni, végül csak egy tévéjáték készült belőle, de színpadra még senki sem alkalmazta – így jogosan hívhatjuk a 2013. december 20-i premiert ősbemutatónak. Az ország első magánkézben lévő színházának 32. évadját is siker jellemzi, a Nők című előadás bemutatója alkalmából megtelt a 219 néző befogadására alkalmas nézőtér.

A premieren megjelenő nézők között pedig számos közéleti személyiség, ismert arc tűnt ki a tömegből: Makk Károly filmrendező, Szenes Andrea műsorvezető, Szenes Iván leánya, Heller Ágnes filozófus, Borbás Gabi színművésznő, Rónai Egon újságíró, az ATV műsorvezetője, Vágó István műsorvezető, de Bánsági Ildikó színművésznő is eljött, hogy megnézze lányát, Gáspár Katát, aki most debütál a Karinthy színpadán. Az előadás további szereplői: Dányi Krisztián, Murányi Tünde, Bencze Ilona, Kerekes Viktória, Cs. Németh Lajos, Tímár Éva, Balázs Andrea, Kiss Gábor és Rábavölgyi Tamás.

A Budapest második világháborús ostroma alatt játszódó háromfelvonásos darab befejeztével a színészek vastapsot kaptak, és a sokadik meghajlás alkalmával Karinthy Márton is felhívták a színpadra, aki szabályosan felfutott a világot jelentő deszkákra, hogy színészei társaságában ünnepelhesse az előadás sikerét. Távozáskor pedig személyesen búcsúzott a közönségtől, ahogyan csak egy közvetlen, emberbarát direktor tudja tenni.

Mészáros Márton 

Jelenet Karinthy Ferenc Nők című színdarabjából a Karinthy Színházban 2013. december 18-án

Jelenet Karinthy Ferenc Nők című színdarabjából a Karinthy Színházban 2013. december 18-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: