Réti Tamás költő: “Emberemlékezet óta írok”

Réti Tamás első kötetes költő. A harminchét éves poéta Gyöngyösön él, főállásban informatikai vezetőként keresi kenyerét, eredeti végzetségét tekintve is mérnök-informatikus. Rólunk című decemberben megjelent verseskötete kapcsán beszélgettünk, amelyet a David Arts szervezésében megtartott rendezvényen mutattak be 2013. december 8-án.

Mészáros: Mióta írsz verseket?

Réti: Emberemlékezet óta. Az viszont bizonyos, hogy az általános iskola végén már rivalizálva írtunk egyik osztálytársammal, ezáltal nem kis rosszallását kiváltva, mivel mivel a “célhölgy” azonos volt. A kilencvenes évek eleje viszont egyértelműen aktív éveknek tekinthetők, már vállalhatóak is. Szoktam mondani, hogy mindenki ír verset ifjú korában, de rajtam valahogy ott ragadt ez az alkotói csillámpor.

Mészáros: Hogyan indult a rímfaragás nálad?

Réti: Természetes, hogy az első nagy szerelmek szülték meg! A hétköznapi beszéd kevésnek bizonyult, hogy kifejezhessek olyan – számomra legalább is – komplex érzéseket, vágyakat, életlenyomatokat, amelyekre csak az alkotás lehetett a válasz. A verselés aztán “praktikussá” vált, hogy leplezhessem erős gátlásaim. Ezen a terepen igazán otthon éreztem magam, mert ez valóban én voltam és vagyok. Korán elvesztett bátyám novellákat írt, édesanyám is verselgetett, édesapám vonala révén pedig a humán vonal igen erős családunkban, szóval adott volt az alap, de nyilván mikor tollat vagy éppen egy zongorát ragadsz, jó eséllyel olyan dolog születik, amelyet így és ilyen formában senki nem írt meg vagy tett meg ezelőtt. Igazából ez a szép benne. S most már örökre velem marad.

Mészáros: Most megjelent köteted hogyan készült?

Réti: 2012 elején ismertem meg Putnoki A. Dávidot, a David Arts alapító-főszerkesztőjét, aki pár hónap után jelezte szándékát, hogy szívesen segítene egy esetleges verseskötet megjelentetése kapcsán. Mint költőtársaimnak, nekem is dédelgetett álmom volt egy saját verseskötet kiadása. Dávidban találtam meg azt a jó értelmű megszállottságot, ami egy ilyen dologhoz igazán kell. Ő az irodalom mecénás napszámosa, s e kötet készítésekor sem hazudtolta meg önmagát. A versek húsz év merítései, mélységek és magasságok, de Istennek hála ez utóbbi tombol már régóta az életemben Simon Tímea Nóra spirituális gyógyító mester szó szerint áldásos tevékenysége lévén. Ő az üzemanyag az egyes hiperugrásokhoz, mikor egy-egy vers elkészül, kimeríthetetlen fény- és energiaforrás, nélküle ez sem ment volna. A családom, nagyszerű feleségem és angyali leányom folyamatosan mellettem áll és támogat, így aztán minden adott a sikerhez. Az pedig már rajtam múlik, hogyan élek vele.

Mészáros: Tehát akkor általad egyberosált verseket tartalmaz a kötet?

Réti: Igen, mint említettem korábban viszonylag nagy időszak átölelése a kötet. Ezzel már igen régen tartoztam magamnak, és hogy nagy szavakat használjak: a világnak is.

Mészáros: Formájukat tekintve milyen versekről beszélünk?

Réti: Rímes versek és szabad versek. A kezdeti időszakra főleg a rímesek voltak jellemzőek, ám mostanában egyre több a szabadvers. Téma az örök szerelem, de több versem foglalkozik a sorssal, az élettel (az összessel…), az újrakezdéssel, a pozitív szemlélettel.

Mészáros: Mikor tudsz időt szakítani a versírásra?

Réti: Ifjú koromban sokat utaztam, kollégium, ingázás, remek alkalom volt a körmölés például egy pályaudvar várótermében. Most pedig, amikor elcsendesedik a ház akkor szakítok időt rá – az éjszaka jó társ ebben. Tény, hogy iparkodni kell, mert munka és család mellett az alkotásra kevés idő marad, de ezt nem élem meg problémaként. Írni mindig jut idő.

Mészáros: Mivel foglalkozol főállásban?

Réti: Bizonyára meglepő lesz a válasz, de informatikai vezető vagyok Magyarország és a térség meghatározó szállítmányozó és logisztikai cégénél, idestova tíz éve. Nagyon jó lenne zenét szerezni, amit erősen műveltem is középiskolás koromban. A nyolc év zeneiskola megszerettette velem a zongorát, illetve mindazt, ami fekete-fehér billentyűs. Szóval sok minden érdekel, és sok mindent csinálnék is, de sajnos a nap nekem is huszonnégy órából áll. Nem tudsz véletlenül valami bővítési lehetőséget?

Mészáros: Magától értetődik a kérdés: első kötetes szerzőként költőnek tekinted-e magad?

Réti: Ez jó kérdés… Úgy gondolom, nagy biztonsággal költőnek nevezni a műértő közönség fog majd, ha tetszenek majd verseim és elismerően szólnak róla. Talán így az első kötet után már jobban kihúzza magát az ember, és ez talán a vízválasztó, ahonnan tényleg nincs visszaút. Persze eszem ágában sincs visszafordulni.

Mészáros: Hány példányban jelent meg a könyv?

Réti: Ötszáz példánnyal kezdtük első kötet lévén, de van egy nagyon pozitív tulajdonsága: folyamatosan rendelhető!

Budapest, 2013. december

Mészáros Márton

Réti Tamás költő a Rólunk című debütáló kötete bemutatóján Budapesten 2013. december 8-án (Fotó: Mészáros Márton)

Réti Tamás költő a Rólunk című debütáló kötete bemutatóján Budapesten 2013. december 8-án (Fotó: Mészáros Márton)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: