Kamarás Iván és Lukáts Andor a medencében – A győztes forgatása

A győztes című magyar kisjátékfilm egy olimpiai bajnok úszóról szól, aki nehezen viseli, hogy elmúltak felette az idők, ezért fejébe veszi, hogy minden nap leússza egykori rekordját. A fiktív karakter, Kovács István két híres magyar színész, a Jászai Mari-díjas Kamarás Iván és a Kossuth-díjas Lukáts Andor alakításában elevenedik meg a filmvászon.

A film forgatása január közepén ért véget, az öt és fél napos forgatás legtöbb jelenete a BVSC uszodában zajlott, de jelentetek vettek fel a Császár-Komjádi uszodában is. Géczy Dávid rendező vezetésével az alkotók az 1980-as moszkvai olimpiát rekonstruálták, ehhez több tucat statiszta segédkezett, köztünk e sorok írója is. A jelenetek felvétele meglehetősen szokatlan időpontban volt, este tizenegy órától hajnali hatig tartottak a főjelenetek felvételei. A győztes története Farkas Dániel operatőr ötlete alapján készült. Géczy Dávid, a film rendezője eképpen emlékszik vissza erre: „Már régóta Podmaniczky Szilárd Szép magyar szótár című művéből adaptálgatunk. Ezek általában három-négy sorok, tulajdonképpen csak egy gondolat, amelyet kibontottunk játékfilmbe. Előző filmem, a Vér és tűsarok is egy ilyen szószedetből lett felépítve. A győztes úgy indult, hogy Dani írt nekem egy oldalt, és Laska Pállal együtt írtam ebből egy konkrét forgatókönyvet, amelyet legvégén még egyszer átírtam egy kicsit Lukáts Andor és a saját kiegészítéseimmel.”

A győztes című film forgatása a Császár-Komjádi Uszodában, Budapesten 2014. január 8-án (Fotó: Mészáros Márton)

A győztes című film forgatása a Császár-Komjádi Uszodában, Budapesten 2014. január 8-án (Fotó: Mészáros Márton)

Az alkotás egyébként a Magyar Média Mecenatúra támogatási programjában 8 millió forintos támogatás kapott, producere pedig Skrabski Fruzsina dokumentumfilm-rendező, aki a Biszku Béláról szóló Bűn és büntetlenség, valamint az Elhallgatott gyalázat című filmet jegyzi rendezőként. A korábban újságíróként dolgozó Skrabskinak A győztes lesz a produceri debütálása.

A győztes főszerepét, a bajnok fiatalkori énjét Kamarás Iván alakítja, aki profi úszókkal vette fel a versenyt a forgatáson, és a legtöbb jelenetet ő maga végezte. Habár ez mindenki számára megterhelő, Iván az egyik legsportosabb és legjobb kondícióban lévő színművészünk, rendszeresen úszik gyermekkora óta, édesapja pedig eredetileg úszó és atléta volt. Az egyik forgatási napon, még akkor is a vízbe vetette magát hajnali négy órakor, hogy megfelelő kondícióban legyen, amikor nem is kellett volna. A Los Angeles és Budapest között ingázó 41 éves színész egyébként nagyon élvezte a forgatást, és örült, hogy egy általa olyan nagyra tartott pályatársával dolgozhatott, mint Lukáts Andor. A rendező szerint mindkettejükkel nagy élmény volt dolgozni, Kamarás Iván játszotta az előző filmje, a Vér és tűsarok főszerepét is, amely a 2012-es Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Short Film Corner elnevezésű szekciójában részt vett a franciaországi rangos filmes mustrán és a Los Angeles-i Film Marketen. „Andorral sokáig magázódtunk, de ez egy kölcsönös érdeklődésbe változott. Hihetetlenül nyitott volt, sokat tett hozzá a karakteréhez” – summázta benyomásait Lukáts Andorról Géczy Dávid.

A 32 esztendős rendező, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció-média és esztétikai szakán végzett, körülbelül tíz éve foglalkozik filmezéssel: amatőrfilmekkel kezdte, aztán tévéműsorokat, reklámfilmeket, dokumentum és kisjátékfilmeket kezdett el rendezni, de néhány videoklipet is alkotott már. Két rövidfilmje a Filmszemlén került bemutatásra, a legutóbbi alkotása pedig a Filmünnepen. „Mindig úgy csinálok filmet, hogy az nekem is tetsszen – nem arra gyúrok, hogy fesztiválon nyerjen, de ha nyer, akkor természetesen nagyon örülünk” – mesélt a jövőről Géczy, aki azt is elárulta, hogy a filmnek a fesztiváloztatás előtt lesz egy nyilvános bemutatója is Budapesten, és szeretné, ha a tévé is vetítené a körülbelül negyedórás alkotást.

Mészáros Márton

A győztes című film forgatása a Császár-Komjádi Uszodában, Budapesten 2014. január 8-án (Fotó: Mészáros Márton)

A győztes című film forgatása a Császár-Komjádi Uszodában, Budapesten 2014. január 8-án (Fotó: Mészáros Márton)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: