Április 6-án lesz az országgyűlési választás

Áder János köztársasági elnök 2014. április 6-ra írta ki az országgyűlési választást, jelentette be a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében 2014. január 18-án délután.

A hivatalos iratban az szerepel az április 6-i időpont indoklásaként, hogy az utóbbi három országgyűlési választás alkalmával Magyarország polgárai minden egyes alkalommal április első felében mehettek el voksolni. A hatályos jogszabályok értelmében a választásra jogosult állampolgároknak regisztrálnia kell magukat a névjegyzékbe.

Az előző választásokhoz hasonlóan várhatóan a választás éjszakáján már előzetes eredményt közöl a Választási Iroda, de a választás tényleges eredményét csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítása és a levélben leadott szavazatok feldolgozása után teszik közzé: az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 12-ig, az országos eredményeket pedig április 25-ig kell bejelenteni.

Újdonság, hogy a 2014-es választás a korábbiakhoz képest csak egy fordulós lesz, nem lesz többé kopogtató cédula, és az eddig 386 képviselőből felépülő magyar országgyűlésnek innentől kezdve csak 199 képviselője lesz.

Mészáros Márton

Áder János magyar államfő

Áder János magyar államfő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: