Marad a Marx-szobor a Corvinus Egyetemen

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) aktivistái tüntettek az egyetem korábbi névadóját ábrázoló Karl Marx német filozófus (1818-1883) szobra ellen a Budapesti Corvinus Egyetem aulájában 2014. január 20-án.  A marxizmus és a kommunizmus atyját ábrázoló szobor eltávolítását követelték.

Rétvári Bence kereszténydemokrata politikus, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára bírálta először nyíltan Karl Marx szobrát, mondván annak nincs helye az ország egyik legfelkapottabb egyetemének területén – mondta 2014. január 18-án. Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora a Kereszténydemokrata Pártnak (KDNP) címzett válaszlevelében fejezte ki az intézmény állásfoglalását az ügyben két nappal a szobor eltávolítása miatti tüntetést követően. Azt írja, az egyetemen végrehajtott reformok és a névváltoztatás (Marx nevét Corvinusra cserélték)világosan jelezték a radikális irányváltást. Egyben arról is beszámolt, hogy az 1990-es évek elején felvetődött az 1959 óta az egyetem aulájában álló Marx-szobor eltávolítása is, azonban az oktatási intézmény úgy döntött, nem távolítja el a szobrot, mert az része az egyetem történetének.

Rostoványi Zsolt levelében elismerte, hogy a kommunizmus atyjának tartott Marx munkássága és történelmi szerepe valóban ellentmondásos, különösen a kommunista diktatúrában élt emberek, áldozatok számára. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy elméleti munkásságával, amellyel megalapozta a kommunizmust, filozófusi életművét számos nyugati egyetemen oktatják, és Európa nagyvárosaiban közterek viselik nevét. A rektor utalt arra is, hogy a Magyar Tudományos Akadémia a közterületek elnevezésével kapcsolatban közzétett állásfoglalására szerint “Marx szellemi teljesítményét az egyetemes művelődéstörténet önmagában nagyra értékeli”.

A Marx-szobor elleni felbődüléssel egyidőben számos értelmiségi kezdett tiltakozni a német megszállás emlékművének nyilvánosságra jutott terve ellen. A kormány által támogatott emlékmű költsége nettó 211 millió.

Mészáros Márton

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) demonstrációja Karl Marx német filozófus (1818-1883) szobra ellen a Budapesti Corvinus Egyetem aulájában 2014. január 20-án

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) demonstrációja Karl Marx német filozófus (1818-1883) szobra ellen a Budapesti Corvinus Egyetem aulájában 2014. január 20-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: