Tigrisveszély Indiában

Egyre többet garázdálkodnak az Indiában élő tigrisek, az elmúlt hetekben 17 személy vesztette életét tigristámadás következtében, jelenti a BBC brit közszolgálati csatorna 2014. január 21-én. Hiába él sok tigris a Föld második legnépesebb országában, eddig nem voltak gyakoriak a nagymacskák támadásai.

India négy különböző államában tartják rettegésben az embereket az elkanászodott tigrisek, támadásaik miatt Tamilnáduban a Dodabetta régió általános iskoláit egy hete bezárták, mert január 4. óta három emberrel végzett egy emberevő tigris. Ezeken a területeken tucatnyi ember nem ment munkába attól félve, hogy felfalja őket a tigris, ez viszont ahhoz vezet rövidtávon, hogy az egyébként is szegény ország nyomornegyedeiben élő családok hamarosan éhezésre jutnak.

Mahárástra államban két emberrel végzett egy tigris, Uttar Pradesben pedig karácsony óta hét ember halálát okozta egy kóborló nőstény tigris, míg Karnátaka államban öt embert ölt meg egy tigris az elmúlt időszakban. A tigristámadásokat általában a véletlen idézi elő. Indiában mintegy 1700 tigris él, ők évente 85 ezer nagytestű állatot ejtenek el, és kevesebb, mint 85 emberrel végeznek együtt. A BBC által megkérdezett Ullas Karanth indiai biológus, tigrispecialista szerint az emberre rontó tigrisek általában vadászhelyet kereső fiatal felnőtt állatok vagy idős, sérült egyedek, amelyeket elzavartak a területükről. Az indiai törvények értelmében az állami vadgazdálkodási hivatal minősíthet emberevőnek tigrist, az ilyen példányok kilövésére engedélyt is adnak – az állat- és természetvédő szervezetek megelőző, figyelemfelhívő akciói ellenére.

Mészáros Márton

Tigrisfalka Indiában

Tigrisfalka Indiában

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: