A férfi, aki megállította a sivatagot

Yacouba Sawadogo, egy Burkina Fasó-i farmer megoldást talált a „becsületes emberek országaként” nevezett nyugat-afrikai állam legnagyobb problémájára, az elsivatagosodásra. A férfi hagyományos gazdálkodási technikákkal harcol a régit sújtó elsivatagosodás és aszály ellen – 2014-re nagy sikerrel.

Az elmúlt évtizedekben az egyre növekvő átlaghőmérséklet, a rossz földhasználat, a szárazság és az import áruk árnövekedése miatt Nyugat-Afrika több országában is élelemhiány alakult ki. Éveken keresztül hiába keresték még külföldi agráripari szakemberek is a megoldást a fenyegető problémára, most egy átlagos földművelő, Yacouba Sawadogo oldja meg a helyzetet. Az írástudatlan Sawadogo az 1980-as évektől dolgozik az ország mezőgazdaságának fellendítésén, visszahozta a köztudatba a tradicionális nyugat-afrikai földművelők által évszázadok óta ismert technikát, a zaït, amelynek értelmében sekély gödröket vájnak a talajba, amelyek a növény gyökerei felé vezetik el a kevés esővizet. A férfi újítása, hogy a hagyományosnál nagyobb gödröket mélyített, ezzel növelve az összegyűjtött víz mennyiségét. Eredményességét mutatja, hogy több tízezer hektárnyi földből vált újra termőföld Burkina Fasó területén.

A súlyosan veszélyeztetett, félszáraz Száhel-övezetben a férfi közbelépésének köszönhetően javultak az életkörülmények, és mintegy ötven hektárnyi erdős terület jött létre. Yacouba Sawadogo hiába volt nagylelkű, először megvetették és kinevették, és különösebb ellenszolgáltatásban nem is részesül. Sikerei ellenére megmaradt ugyanannak a szerény, kis robogóval közlekedő egyszerű férfinak, aki mindig volt.

Mészáros Márton

Yacouba Sawadogo, Burkina Fasó-i farmer

Yacouba Sawadogo, Burkina Fasó-i farmer

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: