Elhunyt Pete Seeger

2014. január 27-én, 94 éves korában egy New York-i kórházban elhunyt Pete Seeger amerikai folkénekes, politikai aktivista – közölte Kitama Cahil Jackson, az előadóművész unokája január 28-án. Seeger forradalmi újításokat hozott a zenébe.

Peter Seeger néven született New Yorkban 1919. május 3-án. Huszonnyolc évesen The Weavers néven alakított zenekart, legnagyobb sikerüket a Goodnight, Irene című szerzeménnyel érték el, amely egy 30-as évekbeli Lead Belly dal volt. Seeger 1948-ban írta első változatát a klasszikussá vált Hogyan játsszunk öthúros bendzsón című könyvének. A hosszúnyakú/Seeger bendzsó nevű hangszer az ő találmánya. 1958-ban szólókarrierbe kezdett. A zenéléssel párhuzamosan az 1960-as években a Rainbow Quest folkzenei televízió házigazdájaként a folkzenét népszerűsítette, és olyan ismert vendégeket hívott műsorába, mint Johnny Cash, June Carter, Mississippi John Hurt, vagy éppen a Stanley Brothers. 

Legismertebb dala a Where Have All the Flowers Gone?, amelynek első három versszakát 1955-ben írta. A dal elsősorban Marlene Dietrich német színésznő feldolgozásában ismert, aki angolul, németül és franciául is sikerre vitte a szerzeményt, amelyet később Bobby Darin, Vera Lynn és Joan Baez is feldolgozott. Lee Haysszel társszerzője volt az If I Had a Hammer című dalnak, amelyet a Peter, Paul and Mary formáció tett ismertté, de Aretha Franklin és Johnny Cash is énekelte. Nevéhez fűződik még a Guantanamera és a We Shall Overcome című dalok is. Bob Dylan, a korszak kiemelkedő dalszerzője és énekese mentoraként tisztelte.

Pete Segger munkásságát annak szentelte, hogy másokon segítsen. Híres baloldali aktivista volt, ami miatt tiltólistára is került, de a sztálini terror és az 1956-os magyar forradalom véres leverése után kiábrándult a keményvonalas kommunizmusból. Az Amerika ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság az 1960-as években majdnem elérte, hogy börtönbe kerüljön, mert nem adta ki politikai kapcsolatait. 2009-ben Bruce Springsteen és unokája oldalán fellépett Barack Obama amerikai elnök beiktatási ünnepségén, 90. születésnapját pedig koncerttel köszöntötték a Madison Square Gardenben. Számtalan Grammy-díjat nyert pályafutása során, a 91. születésnapja alkalmából megjelent lemeze is Grammy-díjat kapott. 

2012-ben, 93 évesen felénekelt egy dalt a Amnesty International emberi jogi szervezet akciójának keretében. Felesége, Toshi 2013-ban hunyt el. Pete Seeger halála évéig zenélt és koncertezett, az utóbbi időkben a zene mellett felolvasásokat tartott, és jótékonysági rendezvényeken szerepelt.

Mészáros Márton

Pete Seeger amerikai folkzenész (1919-2014)

Pete Seeger amerikai folkzenész (1919-2014)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: