II. Erzsébet királynő lemondását híresztelik

Károly walesi herceg népszerűsége az utóbbi években folyamatosan nő, a britek többsége a trónörököst látná uralkodóként, derül ki a YouGov felmérésből, amelynek eredményeit 2014. január 26-án ismertették. II. Erzsébet továbbra sem mond le.

Tíz éven belül ez az első közvéleménykutatás a szigetországban, amelynek megkérdezettjei Károly herceget támogatják anyjával ellentétben. Míg Károly herceg a szavazók 53%-nak bizalmát élvezi, addig Károly fia, Vilmos herceg trónra lépését megkérdezettek 31%-ka támogatja.

A napokban felmerült II. Erzsébet lemondásának lehetősége, de a királynő önkéntes távozása örökzöld sláger a brit sajtóban évtizedek óta, valóságalapja viszont nincs. A hírértéket növeli, hogy nemrég bejelentették, hogy királynő, és Károly herceg sajtóirodáját összevonják, illetve a királynő újévi kitüntetettjeinek listáján szereplő Cristopher Deidt, az uralkodó magántitkára kitüntetésének indoklása így szól: „A hatalom átruházásának előkészítési munkálataiért”.

A Coral brit fogadóiroda már nem is ír ki több fogadást II. Erzsébet esetleges távozására, mert úgy látják, az uralkodó előbb vagy utóbb átadja helyét örökösének. Az iroda döntésében nagy szerepet játszhatott, hogy egy ismeretlen 200 fonttal fogadott arra, hogy a királynő már ebben az évben távozik. Átlagosan csak 10-20 fontot áldoznak a szerencsejátékozni vágyó britek fogadásra, ezért úgy gondolják, a bizonyos személy bizalmas információk birtokában lehet.

A robusztus munkabírású II. Erzsébet áprilisban tölti be 88. születésnapját, de továbbra is nagy precizitással, személyesen látja el uralkodói feladatkörét, bár a 2014-es évtől számos megbízást ad át fiának, és az uralkodócsalád fiatalabb generációinak – többek között külföldi útjait csökkenti. A királynő férje, Fülöp herceg idén lesz 93 éves, míg II. Erzsébet anyja, az anyakirálynő 102 évig élt, ami mind azt bizonyítja, hogy Erzsébetnek még hosszú évei lehetnek hátra.

A 62 éve trónon lévő II. Erzsébet királynőnél csak ükanyja, Viktória királynő (1819-1901) uralkodott hosszabb ideig: 63 és fél évig.

Mészáros Márton

Károly trónörökös, II. Erzsébet királynő és Vilmos herceg

Károly trónörökös, II. Erzsébet királynő és Vilmos herceg

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: