Visszavonták egy film Oscar-jelölését

Jogosulatlan előnyszerzésre tett kísérletre hivatkozva visszavonták az Alone Yet Not Alone című amerikai film Oscar-jelölését 2014. január 29-én.

A film, amely egy 1750-es években élt Pennsylvania államban letelepedett német bevándorló pár igaz történetéről szól, azért került kizárásra a 85. Oscar-gála jelöltjei közül, mert Bruce Broughton, az Amerikai Filmakadémia zenei alosztályának egykori vezetője e-mailben reklámozta a film Oscar-díjra jelölt betétdalát közvetlen kollégái számára, amivel megszegte az Oscart odaítélő 6000 fős társaság promócióra vonatkozó szabályait. Broughton érdekelt volt az ügyben.

Az Amerikai Filmakadémia nominációkkal foglalkozó szakosztálya a film kizárását követően nem jelentett be újabb jelöltet a legjobb betétdal kategóriájában, így a mezőnyben a Jégvarázs (Frozen), a Gru 2 (Despicable Me 2) című animációs filmek, a Mandela: Long Walk to Freedom című életrajzi dráma és A nő (Her) című alkotás verseng tovább. Korábban 1972-ben volt hasonló kizárási botrány, akkor a klasszikussá vált, A Keresztapa (The Godfather) című film zenéjének jelölését vonták vissza. Abban az évben Francis Ford Coppola filmje helyett A mesterdetektív (Sleuth) című alkotás zenéjét találták méltóra a jelölésnek a kizárás után.

Mészáros Márton

Az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjai

Az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjai

Egy hozzászólás to “Visszavonták egy film Oscar-jelölését”

  1. goldengecko2013 Says:

    A nevezett kategória maga egy vicc. Egyrészt a “Young & Beautiful” (Lana Del Rey – “The Great Gatsby”) és az “Atlas” (Coldplay – “The Hunger Games: Catching Fire”) méltatlan mellőzése bicskanyitogató, másrészt néha olyan horribilis szerzemények kerülnek a jelöltek közé, hogy csak fogom a fejem.
    A botrány érdekes annak szemléletében, hogy ha nem is ilyen egyértelműen (azaz nem email formájában), de azért fajsúlyosan manipulálnak a stúdiók is filmjeikért, színészeikért.
    Szerintem ez is inkább hírverés és promóció az igazságszolgáltatás hamis köpenyében, mint sem jogos eljárás.
    Őszintén remélem, hogy nem neveznek meg új jelöltet – milyen rosszul esne annak, aki meghívást kapna új jelöltként a ceremóniára, de végig tudatában lenne annak, hogy első körben “nem kellett senkinek”.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: