Két új Szapphó-versre bukkantak

Szapphó ókori görög költőnő két új, eddig ismeretlen versére bukkantak egy papiruszon, amelyet egy magángyűjtő ajándékozott az Oxfordi Egyetemnek – jelentette be Dirk Obbink, az oxfordi egyetem kutatója 2014. január 30-án.

A i. e. 6. század elején Leszbosz szigetén élt és alkotott Szapphó művei közül számtalan alkotás megsemmisült, csupán egyetlen verse maradt fenn éppen a történelem során. A most talált két versre akkor leltek rá, amikor egy anonimitást kérő magángyűjtő megmutatta a körülbelül Kr.e. 3. századból származó papiruszdarabot Dirk Obbinknak, az Oxfordi Egyetem kutatójának. A professzor az írásos leletek alapos vizsgálatát követően arra megállapításra jutott, hogy a „költemények kétségkívül Szapphó művei”. A szakember a Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik című kiadványban számol be részletesen kutatási eredményéről.

A felfedezett versek közül az egyik a fiatal nőkből álló művészeti társaságot szervező Szapphó bátyjairól, Charaxosról és Larichosról szól, és a műben arra kéri az olvasót, hogy fohászkodjon Héra istennőhöz azért, hogy Charaxos épségben visszatérjen tengeri útjáról. A görög líra kiemelkedő alkotója a másik versben kedvelt témáját, a szerelmet dolgozza fel: egy viszonzatlan szerelmet történetét énekli meg.

Mészáros Márton

Elterjedt ábrázolás Szapphóról (Kr. e. 619 k.–568 k)

Elterjedt ábrázolás Szapphóról (Kr. e. 619 k.–568 k)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: