Egy szent pápa ellopott vére

Sajtójelentésektől függően két vagy három huszonéves, kábítószerfüggő fiatalt vettek őrizetbe az olasz hatóságok, miután január végén ellopták II. János Pál pápa ereklyéjét az aquilai San Pietro della Ienca templomból, majd annak értékéről mit sem tudva, elhajították azt.

Az olasz hatóságok több tucat rendőr hathatós közbenjárásával néhány nap alatt megtalálták a néhai II. János Pál pápa ereklyéjének darabját, amelyet egy kereszttel együtt tulajdonítottak el. A pápa vérével átitatott szövetet egy garázsban találták meg a nyomozók, a kegytárgy kissé megrongálódott a lopás során.

A hamarosan szentté avatandó lengyel pápa vérét őrző ereklyéből az egész világon három van, a vérrel átitatott mostani darab pedig abból a kabátból való, melyet 1981. május 13-án az ellene elkövetett fegyveres merénylet során viselt a pápa. A II. János Pálhoz köthető kevés ereklye miatt különösen nagy értéke van az ellopott, majd szerencsére megkerült anyagnak. Az ehhez hasonló, fél világ által tisztelt ereklyéket a hívők nagy becsben tartják, zarándokok milliói keresik fel ezeket a tárgyi emlékeket a világ összes pontján. Egy templomba betörni, és onnan eltulajdonítani bármit is, éppolyan nagyfokú tiszteletlenség, mint obszcén szavakat hangoztatni, vagy szeretkezni a templomban, még akkor is, ha az illető nem hívő. Az pedig különösképpen felháborító, hogy a tolvajok egyszerűen elhajítják a szóban forgó pápai vért tartalmazó emléket.

Sokak szerint éppen a szentek vérének, csontjainak, koponyáinak, vagy egyéb ereklyéinek tisztelete miatt morbid a katolikus egyház, de az a gúnyolódás, ami a kegytárgy ellopása és megkerülése körüli időszak óta kezdődött a különböző nyilvános felületeken – leginkább a világhálón –, az megint csak sértő a világ legrégebbi egyházának híveire nézve. Számomra, és szerintem minden jóérzésű ember számára bunkóságnak minősül azzal viccelődni, hogy a katolikusok vérmániája olyan, mint egy rossz vámpírfilm, vagy azt írni, hogy „elvágtam a kezem, betekertem egy zsepivel. Ezennel felajánlom az Egyháznak, hogy ne maradjon üresen az a tartó.” Számomra azért is meglepőek a gúnyolódások, mert az egyházat 27 évig vezető pápa kétségkívül az utóbbi évszázadok három legjelentősebb és legnépszerűbb szentatyáinak egyike, tisztelői között pedig számos olyan személy akad, aki más felekezet tagja. Anélkül, hogy bárkire is rá kellene erőltetnünk véleményünket, vallásunkat, illene tiszteletben tartani a másikat. Talán, akkor nem lenne olyan a világ, amilyen.

Mészáros Márton

A II. János Pál pápa vérét tartalmazó kegyhely betört ablaka a aquilai San Pietro della Ienca templomban

A II. János Pál pápa vérét tartalmazó kegyhely betört ablaka a aquilai San Pietro della Ienca templomban

Egy hozzászólás to “Egy szent pápa ellopott vére”

  1. TikkTakk Says:

    Te Marci! Szerintem a katolikusok vérmániája olyan, mint egy rossz vámpírfilm!, Viszont, ha gondolod és szerinted is jó ötlet, akkor majd ha legközelebb elvágom a kezem, betekertem majd egy zsepivel. és felajánlom majd az Egyháznak, hogy ne maradjon üresen az a tartó.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: