Hrabal 100 éve és humora

A halála óta eltelt 17 év óta is töretlen népszerűségnek örvendő Bohumil Hrabal cseh író (1914-1997) születésének 100. évfordulóját alkalmából ünnepséget rendeztek a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2014. március 25-én. Az interneten élőben is közvetített esten közel száz könyvbarát vett részt.

A Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében megrendezett ünnepségen Dr. Pap János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, zenei akusztikus-nevetéskutató összegezte a hrabali humort, amelyet a fekete humor ellentétjeként fehér humornak nevezett el annak finomsága és toleranciája miatt. Pap véleménye szerint a prágai humor nincs messze a pestitől. Kitért arra is, hogy Hrabal gyermekként filmelőzeteseként burleszk jeleneteket nézett, kedvence pedig Harold Lloyd és Chaplin volt, akiken saját visszaemlékezéseinek tanúsága szerint „gurulva kacagott.”

A nevetéskutató kötetlen előadásában életrajzi eseményeken keresztül vette végig Hrabal életének alakulását, az ebből eredeztető későbbi személyiségjegyeket, valamint humorának kialakulását. A Sörgyári capriccio, A városka, ahol megállt az idő és Díszgyász rendkívül vizuális és szatirikus szerzőjének gyermekkora boldogan telt. Édesanyja 19 évesen esett teherbe Bohumil Hraballal, azonban a későbbi író nem ismerte édesapját. Pap János felelevenített egy humoros életrajzi eseményt is. Amikor az édesanya terhes volt Hraballal, párja kirángatta az udvarra, puskát szegezett neki, és azt mondta, most lelövi. Az anyós mentette meg a családot, mert ha ő nem kiált ki, hogy „Mit hülyéskedtek kint? Gyertek be! Kihűl a leves!”, valószínűleg nem születhetett volna meg a 20. századi európai irodalom egyik nagy alakja.

Hrabal nevelőapja František Hrabal sörgyári könyvelő volt, akihez anyja, Marie 1920-ban ment férjhez. Hrabal csodálta édesanyját, aki színésznőként hatszáz alkalommal lépett színpadra Nymburk városában, ahol a család lakott. Kiváló memóriáját és játékosságát tőle örökölte. Hrabal hároméves koráig nagyszüleivel lakott, és élvezte az ablakból látszó temetési körmenetek látványát, amelyek négy alkalommal haladtak el a háza előtt – valószínűleg innen eredhetett a groteszk iránti szeretete. Hrabal bácsikája, a Pepin bácsinak nevezett Josef Hrabal nagy hatással volt a későbbi íróra, aki egyébként maga is irodalmár volt. Úgy írja le, mint egy egészen különleges figurát, aki Schopenhauer-méretű, büszke ember, rengeteget beszél és nagyon barátságos, vicces egyéniség.

A cseh író boldog gyermekkorát nem jellemezte az iskola szeretete, megbukott és rendre hibát-hibára halmozott. Hrabal mindig is kellő öniróniával tudott beszélni a saját sorsáról, így iskolaéveiről is, ahol becsípte a fiókba az egyik tanára gatyamadzagját, lepisilte az egyik gyerek lábát, és egy alkalommal a karácsonyfát is tönkre tette. A művész a második világháború alatt öngyilkosságot kísérelt meg, miután a megszálló németek bezárták a csehországi egyetemeket diáklázadásoktól tartva.

A Hrabal születésének március 28-i 100. évfordulóját ünneplők a szerző Szigorúan ellenőrzött vonatok valamint a Sörgyári capriccio című művének Jirí Menzel által rendezett feldolgozásaiból tekinthettek meg részleteket. Az előadások között Havas Judit előadóművész olvasott fel részleteket az író könyveiből. A PIM kiállítást rendezett a könyvtárukban megtalálható Hrabal-életműből, és a Rákóczi úton működő Hrabal Söröző az író kedvenc italával, cseh sörrel várta a távozókat.

A jubileumot több európai országban ünneplik, Csehország szerte színházi előadásokkal, felolvasásokkal, flashmobbal és avatásokkal emlékeznek Bohumil Hrabalra.

Mészáros Márton

100 éve született Bohumil Hrabal cseh író

100 éve született Bohumil Hrabal cseh író

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: