Elhunyt Szabó Gyula, a Nemzet Színésze

Életének 84. életévében elhunyt Szabó Gyula Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, közölte a család 2014. április 4-én a kora esti órákban.

Az idős művész 2008-ban súlyos agyvérzést, majd nem sokkal azt követően agyhártyagyulladást kapott. Szabó két hónapig éber kómában töltötte a napjait, majd állapota javulásával hazaengedték, és otthonában felesége, Pálma asszony ápolta. A halál is családja körében, otthon érte.

Szabó Gyula 1930. július 15-én született Kunszentmártonban. Családja nagy szegénységben élt, ezért nem tanulhatott, dolgoznia kellett és papnak készült eredetileg. Diákmunkásként már részt vett az üzemi színjátszó csoport munkájában, innen jelentkezett 1950-ben a Színművészeti Főiskolára, ahova egyből felvették az abban az évben jelentkező 12 ezer személy közül.

1954 és 1993 között a budapesti Petőfi, Jókai, Thália és az Arizona Színház művésze, 1993-96 között a néhány évig működő Művész Színház társulati tagja. 1996-tól a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszott. 1979-től tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán egyetemi docensi minőségben.

1953 óta filmezett. Legismertebb televíziós alakítása Buga Jakab az 1963-ban bemutatott A Tenkes kapitánya című tizenhárom részes tévésorozatban, illetve annak két évvel későbbi mozifilm változatában is. Játszott a Vasvirág, a Kölyök, A tizedes meg a többiek című filmekben is, valamint a Princ, a katona című sorozatban is. Széles körben foglalkoztatott színművész volt, kezdettől fogva ő kölcsönözte Peter Falk hangját Colombo hadnagyként, de számos hazai rajzfilmben is hallhattuk híresen szép orgánumát: dr. Bubónak, Frakknak, a macskák rémének a Pumukli kalandjai című mesében Éder Mesternek volt a magyar hangja. Hangján generációk nőttek fel, az 1970-es évektől az örökzöld Magyar népmesék narrátora volt.

2005 őszén jelent meg A nagy mesemondó című első szólólemeze, amelyet a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége az év hazai gyermekalbumának választott, és Fonogram-díjjal ismert el. 2000-ben tüntették ki Kossuth-díjjal, 2006-ban választották a Nemzet Színészévé. Számos állami, szakmai és közönségdíja mellett kétszer kapta meg a Jászai Mari-díjat, és szülővárosa díszpolgári címét is. Lánya, Szabó Zsófia követte a pályán.

Mészáros Márton

Szabó Gyula, a Nemzet Színésze (1930-2014)

Szabó Gyula, a Nemzet Színésze (1930-2014)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: