Hármas interjú az 5. számú választókerület jelöltjeivel

Dr. Oláh Lajos, Terézváros és Erzsébetváros képviselőjelöltje 45 éves jogász, baloldali demokrata. Rónaszékiné Keresztes Monika, 51 éves jelenlegi képviselő-asszony, a VII. kerületi Fideszes alpolgármester. A 31 Csiba Katalin, a Lehet Más a Politika (LMP) szóvivője szintén képviselő-jelölt az 5. számú választókerületben. A három jelöltet az április 6-án, vasárnap esedékes országgyűlési választások kapcsán kérdeztem a Budapesti 5. sz. országgyűlési egyéni választókerület jelenlegi állapotáról és arról, miért emelnék fel hangjukat, ha bejutnának a Parlamentbe.

Interjú

Rónaszékiné Keresztes Mónika (Fidesz)

Rónaszékiné Keresztes Monika (Fidesz)

Rónaszékiné Keresztes Monika (Fidesz)

Milyennek látja a mostani 6. és 7. kerületet?

Folyamatosan fejlődőnek, virágzónak. Terézváros valódi központjává vált a megújult Hunyadi tér. Ősszel átadták a csodálatos Zeneakadémiát, ezzel egyidejűleg a környéke is a rangjához méltóan épült át. A kerületben tavaly már bevezették a 24 órás közterület-felügyeletet. Az éjszaka is nyitva tartó vendéglátóhelyeknek október 1-jétől fizetendő ún. „kocsmaadójából” befolyó összeget teljes egészében a kerületi utcák tisztán tartására és a közbiztonság javítására fordítják. Hétvégén kiemelt takarítást végeznek, emellett a problémás helyeken megerősített járőrszolgálat biztosítja Terézváros lakóinak nyugalmát.

A hetedik kerületben meghirdettük az Erzsébet-tervet, és évente kb. 1,5 milliárd forintot fordítottunk fejlesztésre. Gigaberuházások helyett sok kisebb, akár egy-egy utcára összpontosító fejlesztést indítottunk el. Művelődési centrummá alakult a Wesselényi utcai, a kerület kulturális életét szervező ErőMűvház, megújult a Kazinczy utcai ELTE-épület, a zsinagóga és a mellette lévő Elektrotechnikai Múzeum, miként a Bethlen téri színház homlokzata is. A megszépült Almássy teret két hét múlva, a Madách teret május 31-én adják át, a Klauzál téri csarnok felújítása pedig a küszöbön áll. A kerületben minden bölcsőde is megújult. Mindezeket nem irigylésre méltó előzmények után tettük.

Mit szeretne elérni a következő négyéves ciklusban? Mit fejlesztenének elsősorban a választókerületben?

Másfél évtizede élek Erzsébetvárosban, Terézvároshoz diákéveim és pedagógusi munkám köt, úgy érzem, ismerem az itt élők problémáit. Hétgyerekes édesanyaként, helyben lakó állampolgárként is igénylem, hogy tiszta, lehetőség szerint a legkisebb zajterhelésű környezet vegyen körül bennünket. Szeretném, ha minél több család élne itt, és minél több tiszta játszótéren minél több babakocsit toló anyukával találkozhatnék. Erzsébetváros egyik legsürgetőbb megoldandó feladatának érzem a szociális lakáshoz jutás kérdését, de hamarosan megkezdődik a Klauzál téri csarnok felújítása is. Folytatódik a kerületben az utcák és közterek rehabilitációs programja, így hamarosan a Klauzál tér is sorra kerül majd, illetve megkezdődik az óvodák felújítása.

Terézvárosban a példás gazdálkodásnak köszönhetően egyre több jut társasházak felújítási támogatására, közbiztonságra, köztisztaságra és az intézmények minőségi színvonalú működtetésére. Remélhetőleg egyre több terület kap „új ruhát”.

Mióta foglalkozik politikával?

A rendszerváltással kezdett el foglalkoztatni a közélet, tisztelettel figyeltem Antall József kormányzását. Az első Orbán-kormány idején úgy éreztem, fontos folyamatok indultak el. 2002-ben tudatosult bennem igazán, hogy a vereség átmeneti, és ennek ellenére folytatni kell. 2003-ban a kongresszuson lettem tagja a Fidesz – Magyar Polgári Szövetségnek. Munkámat a Fidesz erzsébetvárosi csoportjában kezdtem. Amikor a Fidesz szövetséggé alakult, VII. kerületi lakosként csatlakoztam a helyi tagszervezethez. Elnökségi tagként főleg a kulturális élet szervezésével foglalkoztam. 2006-ban aktivistaként már részt vállaltam a választási kampányban is, 2008-ban pedig felkértek választókerületi elnöknek.

Miben hisz, mi a politikai hitvallása?

A munkásságomat motiváló mottót Márai Sándortól választottam: „Talán ez a dolgunk a földön, hogy megalkossuk a szépet, ami a művészet, kifejezzük az emberit, ami a politika, s a Köztársaságon belül, mely polgári, tehát túlérett és félelmes – öntudatosan fegyelmezett, mint volt Firenze legjobb pillanataiban.” A családpolitikát és az oktatást tekintem szívügyemnek, nem kérdés, hogy a gyermekeinkben van a jövő. Az életemben a gyermekeim az elsők, a közéletben ennek megfelelően a nagycsaládosok érdekeit képviselem, a család – mint érték védelméért – dolgozom.

Hogyan viseli a választásokkal elengedhetetlenül megjelenő lejárató kampányt?

Aki figyelmesen elolvassa az ellenzéki brosúrát, érzi az abban megfogalmazottak abszurditását. A véget nem érő, oda-vissza sárdobálástól nem lesz könnyebb a választópolgár élete. Én, mint a jelenlegi kormánypárt egyik képviselője az elért eredményekért (rezsicsökkentés, gyed extra, családi adókedvezmény bevezetése) tartozom felelősséggel, és büszke vagyok arra, hogy a magam szerény eszközeivel én is részese lehettem ezek bevezetésének. Mindezen eredmények védelmére, a megkezdett munka folytatására, hogy szakzsargonnal éljek, finomhangolására kérünk április 6-án a választópolgároktól felhatalmazást.

Hogyan látja a nők helyzetét a magyar politikában?

Én a politikában a nők önkéntes, kvóta nélküli részvételében hiszek. Nőként, hét gyermek édesanyjaként azt vallom: ahogyan a társadalomban minden szinten helye van a nőknek, úgy ez alól a politika sem kivétel. Azonban egyrészt mindenkinek saját magának kell eldöntenie, képes-e ezt az embert próbáló munkát elvállalni, másrészt tudnia kell, megvan-e a munka ellátásához szükséges tehetsége.

 

Dr. Oláh Lajos (Kormányváltás)

Dr. Oláh Lajos (Kormányváltás)

Dr. Oláh Lajos (Kormányváltás)

Milyennek látja a mostani 6. és 7. kerületet?

Kétarcúnak. Egyrészt a lehetőségek kerülete, kulturális központ, sokszínű, befogadó kerület és Világörökség része a terület, de másik oldalon az látszik, hogy egy méltatlanul elhanyagolt választókerület. Olyan házak vannak, amelyek gyakorlatilag veszélyeztetik a lakók biztonságát, és sok idős és kevés fiatal lakosa van. Rengeteg fiatal költözik ki a 6. és 7. kerületből, és a közbiztonság is hagy némi kivetnivalót maga után. Terézvárosban például 50 százalékkal emelkedett az elkövetett bűncselekmények száma. A kerület vezetésének semmiféle konkrét elképzelése nincs a zaj-, a fény- és a levegőszennyezés megállításával kapcsolatban. Beszélhetnénk a Liget problémájáról is, mert látszik, hogy a beépítése jelentős mértékben frusztrálja a kerületi lakosokat. Végül, a választókerületemben az oktatás színvonala nem olyan, amely megfelelő, versenyképes munkaerőt biztosíthatna.

Mit szeretne elérni megválasztása esetén? Mit fejlesztenének elsősorban a választókerületben?

Stadionok helyett társasházakat újítanánk fel, javítanánk a közbiztonságot és jobb körülményeket próbálnánk biztosítani a szép korúaknak. A Városliget megőrzése is a programom része. A terület beépítése fokozatosan fog nőni, és nagyjából a kerület felé eső oldalába fognak épülni az épületek, amelyek a légáramlástól kezdve a friss levegő eljutásáig mindent tönkretesznek. Nem vizsgálták meg a földalatti vízfolyások helyzetét sem, és az sincs rendben, hogy a civilek és a lakosság megkérdezése nélkül fognak bele az építkezésbe.

Mióta foglalkozik politikával?

Politikával már egyetemen is foglalkoztam, de politikus gyakorlatilag 2003-2004 környékén lettem.

Miben hisz, mi a politikai hitvallása?

Abban hiszek, hogy minden gyereknek azonos esélyt kell biztosítani az életben, illetve abban, hogy tisztességes munka után tisztességes munkaéveket kell teremteni. Azt tudom még mondani, hogy van bennem baloldali, amely a szolidaritás fontosságát hangsúlyozza, van bennem liberális, amely a szabadságért él, és van bennem zöld, amely azt vallja, a Földet unokáinktól kaptuk kölcsön, és konzervatív énem is van, amely a bűnüldözésről és egyebekről szól.

Hogyan viseli a választásokkal elengedhetetlenül megjelenő lejárató kampányt?

A Fidesz és a CÖF már néhány hónappal ezelőtt elkezdte a lejárató hadjáratot. Az ember csak egyet tehet, megpróbálja megerősíteni magát. De a legrosszabb a dologban, hogy a családját nem tudja megvédeni.

Hogyan látja a nők helyzetét a magyar politikában?

Több törvényjavaslatom is volt a nők helyzetével kapcsolatban, de a Fidesz női leverték ezt a dolgot, és meglepetésemre az LMP női tagozata sem támogatott. Azt mondom, mind az állami, mind az önkormányzati cégeknél kötelezőnek kellene lennie az igazgatóságban, felügyelőbizottságban a női kvótának. Kimutatások bizonyítják, hogy a cégek teljesítményét is növeli a női munkaerő, és a társadalmi egyenlőség szempontjából is fontos lenne. Volt egy olyan törvényjavaslatom is, amely azt mondta, ne csak az állami cégeknél, hanem a meghatározott nagyságrendű bevételt termelő magáncégeknél is legyen kvóta, ahogy Európa számtalan országában. Az európai uniós egyeztetéseken éppen a Fidesz nem támogatta az Uniónak az erre vonatkozó tervezetét.

 

Csiba Katalin (LMP)

Csiba Katalin (LMP)

Csiba Katalin (LMP)

Milyennek látja a mostani 6. és 7. kerületet?

Azt látom, hogy a kerületben élők érzékenyek a kulturális kérdésekre, tekintve azt, hogy a kerület egy „kultúrkerület.” Nagyon sok tehetséges fiatal él itt, sokan az alternatív kultúrában találják meg a helyüket, számos kreatív és izgalmas alkotást, közösségi platformot hoznak létre. A kultúrharc, amit az elmúlt négy évben láthattunk, kellőképpen kiverte a biztosítékot, és negatív hatást váltott ki a lakosság jelentős részénél. Erről sok visszajelzést is kaptam, és ezzel mindenképpel el kell számolni ezen a választáson. A másik fontos észrevétel: mindenhol érdekünk a magas képzettségű munkaerő foglalkoztatása és itthon tartása. Elkeserítőnek látjuk az egyetemen éppen végzők és a fiatalcsaládok kivándorlási rátáját, ezt csökkentenénk. Arra fektetjük a hangsúlyt, hogy elmondjuk milyen gazdaságfejlesztési programjaink vannak az LMP-nek, a megújuló energiaszektorban közel 80 ezer új munkahely megvalósítását tartjuk kivitelezhetőnek. És ezek természetesen válságálló megélhetést biztosítanának.

Mit szeretne elérni megválasztása esetén? Mit fejlesztenének elsősorban a két kerületben?

Fontosnak látom megjegyezni, hogy az LMP mindig külön hangsúlyt fektetett arra, hogy a választásoknál a különböző politikai szinteket ne keverjük. Most országgyűlési választás lesz, a képviselőknek parlamenti kereteken keresztül van lehetősége a törvényalkotási folyamatban beleszólni, önkormányzati hatáskörben a képviselőnek nincs jogi hatásköre, maximum politikai szerepet tud vállalni. Megemlíteném, hogy pont a romkocsmák környéki – elsősorban a Kazinczy utca – lakosok keresték meg a képviselőjelölteket azzal, hogy milyen megoldási javaslataik vannak a több mint tíz éve fennálló, lakók és a külföldiek által népszerű romkocsmák üzemeltetői közötti konfliktus orvosolására. Megígértem, hogy a politikai szerepemet kihasználom, az önkormányzatnak muszáj lesz egyeztetni az érintett felekkel.

Mióta foglalkozik politikával?

2009-ben csatlakoztam a Lehet más a Politikához, előtte nem voltam semmilyen pártnak a tagja, ilyen értelemben nem foglalkoztam politikával. Viszont a zöld civil szervezeteknek már akkor is aktivistája voltam.

Miben hisz, mi a politikai hitvallása?

A politikai gondolkodásmód szót használnám a hitvallás helyette. Európa-szerte jellemző, hogy a baloldali, jobboldali megosztottság olyan formában kimerült, és nem tud már válaszokat adni a problémákra a 21. században, amilyenben a zöld politika képes. Ezért gondolom azt, hogy van egy alapvetően zöld, humanista, közösségelvű elképzelésem a világról.

Hogyan viseli a választásokkal elengedhetetlenül megjelenő lejárató kampányt?

Az LMP-nek nincsenek takargatnivalói, ezért csak mosolygunk az ilyen lejárató kampányokon. Nincs időnk ezzel foglalkozni, kampányolnunk kell.

Hogyan látja a nők helyzetét a magyar politikában?

Lesújtónak. Egyetlen reménycsillagot látok, az LMP-t. A magyar parlamentben 9 %-os a nők részvétele, nagyjából ez a szám maradni, vagy még csökkeni is fog. Ez nem azért van, mert nem akarnak részt venni a nők a politikában, hanem a nők rosszabbul teljesítenek abban az uram-bátyám világban, amely Magyarország belpolitikáját sajnálatos módon jellemzi. Nem a rokoni, haveri kapcsolatoknak kellene meghatároznia a nők érvényesülését, hanem a tanulás, a szorgalom, a munka, a tudás és a kreativitás alapján kellene dönteni.

Budapest, 2014. április

Mészáros Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: