Történelmi látogatáson az ír elnök

Michael D. Higgins ír államfő történelmi látogatásra érkezett Londonba 2014. április 8-án. A 72 éves politikust a brit királynő látja vendégül.

II. Erzsébet brit királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg fogadta Michael D. Higgins ír államfőt a windsori kastélyban 2014. április 8-án. Higgins állami látogatásra, II. Erzsébet vendégeként érkezett Nagy-Britanniába, ezzel történelmet írva, hiszen ő az önálló ír állam első elnöke, akit a brit uralkodó vendégül lát hazájában.

Az ír államfő látogatása példaértékű, ugyanis az Egyesült Királyág és Írország hosszú megbékélési folyamatának kiteljesedését jelképezi. Az előző jelképes lépés Erzsébet királynő három évvel ezelőtti hivatalos írországi látogatása volt, ugyanis a királynő előtt még nem járt brit uralkodó az önálló Írországban azóta, hogy 1921-ben elszakadt a szigetországtól. Higgins a királyi család többi tagjával, köztük Károly trónörökössel is találkozott.

Higgins elnök a királynő meghívására az uralkodópár első számú rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő windsori kastélyban lakik négynapos látogatása alatt. Az elnöki látogatás tiszteletére adott bankettre meghívást kapott Martin McGuinness észak-ír tartományi miniszterelnök-helyettes is, aki az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő Sinn Féin szervezet alelnöke. McGuinness korábban a számos terrorakciót végreható Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) katonai tanácsának parancsnoka volt. Az IRA a felelős brit királyi család egyik legnépszerűbb és legbefolyásosabb tagjának, Lord Mountbattennek a haláláért is. Mountbatten grófot, Fülöp edinburghi herceg közeli rokonát 79 éves korában, 1979-ben gyilkoltak meg tizennégy éves unokájával együtt.

Mészáros Márton

II. Erzsébet brit királynő és Michael D. Higgins ír államfő Londonban 2014. április 8-án

II. Erzsébet brit királynő és Michael D. Higgins ír államfő Londonban 2014. április 8-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: