Cenzúrázatlanul jelenik meg F. Scott Fitzgerald

Először jelennek meg cenzúrázatlanul F. Scott Fitzgerald amerikai író azon novellái, amelyek szexuális és drogos utalások mellett rasszista gyalázkodást és istenkáromlást is tartalmaznak – írja a Guardian 2014. május 1-jén. Az írások nyolcvan évvel papírra vetésük után jelennek meg.

A szóban forgó novellákat az akkor már híres F. Scott Fitzgerald, A nagy Gatsby írója az 1920-as évek végén és az 1930-as évek elején írta negyedik novelláskötetéhez, a Taps at Reveille című műhöz, és a Saturday Evening Post című amerikai lap publikálta őket. A népszerű lap úgy érezte, az eredeti szöveg távol esne attól, amit az olvasóközönséget képező középosztálybeli közönség jól fogadna, ezért minden általuk negatívnak vélt dolgot cenzúráztak, így szerkesztették ki a szexuális, drogos utalásokat, a blaszfémiát, valamint az antiszemita sorokat

Two Wrongs című történet kéziratában a főszereplő például „mocskos kis zsidónak” nevez valakit, azonban az újságban ez nem jelenhetett meg. A kritikus lapszerkesztők munkája révén a karakter feleségét például nem balettóra utáni fürdőzés közben, hanem azt követően, már felöltözve látjuk. A további történetekben többek között olyan káromkodásokat húztak ki, mint például a „Takarodj a pokolba”. A most megjelenő Taps at Reveille novellagyűjtemény lesz az első, ahol eredeti valójukban, úgy jelennek meg a történetek, ahogyan azt a szerző leírta.

Mészáros Márton

F. Scott Fitzgerald amerikai író

F. Scott Fitzgerald amerikai író

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: