Kalapács alá kerül Bob Dylan leghíresebb dala

Árverésre bocsátják Bob Dylan amerikai zenészlegenda Like A Rolling Stone című slágerének eredeti kéziratát – írja a Rolling Stone amerikai zenei magazin 2014. május 2-án. Azt remélik, akár 1-2 millió dollárt, vagyis 220-240 millió forintot is adhatnak a világ egyik legismertebb szerzeményének dalszövegéért.

A minden idők legnagyszerűbb rockszámának kézirata 1965-ből származik, az akkor 24 éves Bob Dylan azon év júniusában kezdte el írni a dalszöveget, nem sokkal azt követően, hogy visszatért egy fárasztó angliai látogatásról. Az elkészült szöveget Dylan felénekelte, és 1965 júliusában már a rádiók kedvence volt a felvétel, amely hamarosan listavezető lett számtalan országban. A rangos Rolling Stone magazin „Minden idők 500 legjobb dalának” listáján az első helyre sorolta a dalt, amely azóta is a világ egyik legtöbbször játszott szerzeménye.

A Like A Rolling Stone kéziratát a New York-i Sotheby aukciós ház bocsátja árverésre 2014. június 24-én. A neve elhallgatását kérő személy, aki árverésre kínálta a példányt, úgy fogalmazott, hogy maga Bob Dylan adta neki a kéziratot. A négyoldalas szöveg jó állapotban van, a szerző a washingtoni Fehér Ház közelében lévő Robert Smith Hotel levélpapírjára írta ceruzával. A kéziraton margóra írt szavak, áthúzott, megcserélt sorok is olvashatóak, de még Al Capone maffiózó neve is olvasható, bár ő végül nem kapott helyet a dalszövegben. Bob Dylan a dalszöveg mellé illusztrációt is készített, egy kalapot, madarat és egy antennás embert rajzolt.

Mészáros Márton

Bob Dylan amerikai dalszövegíró-énekes

Bob Dylan amerikai dalszövegíró-énekes

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: