Meghalt Szécsényi Ferenc Kossuth-díjas operatőr

Életének 93. évében elhunyt Szécsényi Ferenc Kossuth-díjas operatőr, érdemes és kiváló művész – közölte a Magyar Filmszövetség az MTI-vel 2014. május 15-én. A művész első filmjét Fábri Zoltánnal, az egyik legkiemelkedőbb magyar rendezővel forgatta.

Szécsényi Ferenc szegény paraszti családban született 1922. március 23-án Sárszentmihályon. Nagynénje nevelte fel, miután kétévesen meghalt édesanyja, apját pedig katonának hívták be. Az apját alkalmazó báró ajánlotta be a Filmirodához, ahol 1939-ben először segédlaboránsként, később asszisztensként kezdett dolgozni. Később a Hunnia Szivárvány Filmlaboratóriumába került, majd segéd-, majd másodoperatőrként dolgozott.

1956 tavaszán Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas magyar film- és színházi rendező megkérte, hogy legyen új filmje operatőre. Szécsényi váratlanul csöppent bele a főállású operatőri szakmába, először el sem hitte, hogy a nagy rendező őt szemelte ki. Első közös filmjük, a Hannibál tanár úr még 1956-ban mozikba került, azóta is a legjobb magyar filmek egyikének tartja a szakma. Fábri a Törőcsik Mari főszereplősével készült Édes Anna című filmjének operatőréül is Szécsényi Ferencet választotta. Szécsényi később olyan filmeket fényképezett, mint A nagyrozsdási eset, a Felmegyek a miniszterhez, a Két félidő a pokolban, az Elveszett paradicsom de ő volt az operatőre Várkonyi Zoltán legendás filmjének, az Egri csillagoknak is.

A Magyar Filmszövetség által kiadott nekrológ kiemeli, hogy Szécsényi Ferenc volt a „legkiemelkedőbb hazai mestere a fekete-fehér filmezésnek.” Pályafutása során olyan televíziós produkciókon is dolgozott, mint az 1986-os Akli Miklós, de dokumentumfilmeket is rendezett, az 1974-ben bemutatott Csak egy B betű elnyerte az oberhauseni fesztivál díját is. Utolsó operatőri munkája az 1997-es In memoriam Gyöngyössy Imre című dokumentumfilm volt, amelyet a velencei filmfesztiválon ismertek el.

90. születésnapján családja és pályatársai köszöntötték egy ünnepségen. Időskorát kiváló testi és szellemi egészség jellemezte, művészete mellett emberi tartásáért is díjjal jutalmazták.

Mészáros Márton

Szécsényi Ferenc Kossuth-díjas operatőr (1922-2014)

Szécsényi Ferenc Kossuth-díjas operatőr (1922-2014)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: