Megtalálták a valaha élt legnagyobb dinoszauruszt

Megtalálták a valaha élt leghatalmasabb dinoszauruszt Argentínában – írja a The Guardian 2014. május 16-án. Az állat súlya 77 tonna lehetett, ami 14 afrikai elefánt súlyával ér fel.

Az argentin Trelew városától 260 kilométerre talált dinoszaurusz csontjai hatalmasak, méretükből ítélve minden korábbi eredményt felülírnak, ugyanis a most fellelt állat a Földön valaha létező legnagyobb dinoszaurusz volt. Csupán az állat megtalált combcsontjai nagyobbak egy átlagos méretű embernél. A maradványok alapján az állat 40 méter hosszú és 20 méter magas lehetett.

Az állat súlya körülbelül 77-100 tonna között mozgott, ami tizennégy afrikai elefánt súlyával vetekszik. Kétségkívül a még névtelen dinoszaurusz többet nyomott, mint Argentinoszaurusz, a korábbi rekorder. A tudósok jelenleg azonosítani próbálják a csontokat, szerintük a titanoszaurusz új fajának egyik példányára bukkanhattak.

A csontokra argentin földműves talált rá, amelyet végül paleontológusok egy csoportja ásott ki. Az ásatások során százötven csontot találtak, ezek szinte mind rendkívül jó állapotban vannak figyelembe véve, hogy a Patagónia erdeiben élt növényevő óriásállat körülbelül 95-100 millió évvel ezelőtt élt.

Mészáros Márton

Dinoszaurusz combcsontok az argentin Trelew városától 260 kilométerre lévő ásatások helyszínén 2014. május 16-án

Dinoszaurusz combcsontok az argentin Trelew városától 260 kilométerre lévő ásatások helyszínén 2014. május 16-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: